Hlavní obsah

Američan si koupil bývalé kolo cyklisty Landise za pět dolarů

LEXINGTON

Greg Estes se může chválit za skvělý obchod. Při výprodeji nepotřebných věcí, jaké Američané často pořádají na svých zahradách, koupil za pět dolarů (97 korun) vyřazené kolo s píchnutými dušemi. Když potom začal pátrat po jeho původu, zjistil, že ho dřív sedlal slavný cyklista Floyd Landis. Nyní za něj může získat až 8000 dolarů (155 000 korun).

Foto: Dianne Manson, ČTK/AP

Floyd Landis

Článek

"Je to Cadillac mezi koly, to je jasné. Je až neskutečné, jak dobře jede," uvedl osmatřicetiletý Estes, který od začátku chtěl na kole vydělat. "Chtěl jsem za něj získat pár stovek, nikdy by mě nenapadlo, že to bude kolo za osm tisíc. Něco takového vám vyrazí dech," dodal.

Pravost kola potvrdil agentuře AP i zástupce obchodu, který ho sestavil. "Dokonce má stejnou taštičku pod sedlem a stejné pneumatiky, rozhodně je to ono," uvedl Loren Foley, který prý žasl, když mu Estes do telefonu popisoval jednotlivé části kola vyrobeného v jediném exempláři na zakázku.

Dopingový hříšník Landis, jemuž byl kvůli pozitivnímu testu na testosteron odebrán v roce 2006 titul z Tour de France, na něm startoval na závodě "Leadville 100" v Coloradu. I navzdory nehodě tehdy v roce 2007 obsadil nakonec celkově druhé místo.

Podle Estese není překvapivé, že kolo získal tak levně. Vedle prázdných duší mělo i drobné profesionální pedály, které se laikům mohly zdát také jako rozbité. Jeho předchozí prodejci ho našli poblíž dálnice ve státě Kentucky a i přes Estesovu solidární nabídku nechtějí z dalšího prodeje profitovat.

Šťastný kupec kolo už vystavil při vlastním výprodeji na zahradě, o předmět s cenovkou 6000 dolarů nikdo zájem neprojevil. Je pravděpodobné, že příště už ho nabídne v aukci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články