Hlavní obsah

Zlámalíkovi hrozí za doping vyšší trest

PRAHA

Kontrolní analýza vzorku moče cyklisty Martina Zlámalíka potvrdila přítomnost zakázaného efedrinu. Nešlo přitom o zanedbatelné množství. Povolenou koncentraci stimulancia překročil jezdec stáje Author více než čtyřnásobně! Zřejmě ho čeká mnohem tvrdší trest, než očekává on sám i jeho trenér Petr Klouček.

Článek

Reprezentační kouč a současně trenér týmu, za který Zlámalík startoval, přitom několikrát v denním tisku i před televizními kamerami vyjádřil přesvědčení, že jeho svěřenec vyvázne jen s napomenutím, případně s tříměsíčním trestem.

Dopingoví komisaři odebrali Zlámalíkovi moč 19. listopadu po závodě Budvar cupu v Plzni. První informace o pozitivním vzorku A pronikly na veřejnost po Novém roce. Trenér Petr Klouček se snažil nález bagatelizovat. Efedrin přece není tvrdý doping. Žádný anabolický steroid! Klouček dál počítal s možností, že čtyřiadvacetiletý jezdec oblékne reprezentační dres o posledním lednovém víkendu při světovém šampionátu v nizozemském Zeddamu. Podmínku, kvalitní výkon při mistrovství republiky, však Zlámalík nesplnil. Těsně před jeho startem v neděli 8. ledna mu totiž sebrali rozhodčí licenci. Závodník se zrovna na zledovatělé trati v Podbořanech rozcvičoval...

Náhoda je vyloučená

Možná se Zlámalík mohl dozvědět o svém osudu dříve a ušetřit si cestu do Podbořan, jisté je, že se zřekl práva slyšení u vyšetřovací komise Antidopingového výboru. Případné sankce na Zlámalíka však může uvalit jen disciplinární komise Českého svazu cyklistiky. Pokud ovšem závodníka 25. ledna omilostní, může Zlámalík stihnout start na světovém šampionátu! V kategorii elite je pro český tým vyhrazeno šest míst a mistr Evropy "třiadvacítek" z roku 2003 v sezóně opakovaně přesvědčil, že výkonností do reprezentace patří. Optimismus už ale ztrácí i Petr Klouček. "Spíš to vypadá, že z toho nebude jen napomenutí," řekl Klouček v reakci na informaci o pozitivní kontrolní analýze svého svěřence.

Pravidla povolují koncentraci 10 mikrogramů efedrinu v 1 mililitru moče. "Je v nich značná tolerance pro případ, že sportovec užije třeba kapky na kašel, které mohou menší množství efedrinu obsahovat. Zlámalíkův  vzorek však vykázal koncentraci 43 mikrogramů na 1 ml moče," objasňuje Jan Zimmer, člen exekutivy Antidopingového výboru ČR.

"To je množství, které vylučuje náhodné požití. Navíc Zlámalík při odběru uvedl do protokolu, že v posledních sedmi dnech užíval pouze Wobenzym a ten v žádném případě efedrin vůbec neobsahuje. Kromě toho byly ve vzorku moče nalezeny další čtyři deriváty efedrinu, které svědčí o tom, že zdrojem laboratorního nálezu nebylo výlučné užití hromadně vyráběného léku použitého za léčebným účelem," dodává Zimmer. Proč užil Zlámalík efedrin, který je považovaný za dávno překonaný doping?

Efedrin zakrývá EPO

Sportu.cz se podařilo získat názor Martina Bíny, dlouholetého Zlámalíkova týmového kolegy.  Bína, který v Podbořanech získal stříbrnou medaili, se nejprve zdráhal na téma Zlámalíkův doping vůbec vyjadřovat. "Svůj názor mám, ale raději si ho nechám pro sebe," řekl Bína.

Na otázku, k čemu by mohl být cyklistovi užitečný efedrin považovaný dnes za "naivní" doping, však odpověděl: "Efedrin se používá proto, že umí zakrýt EPO."

Nad původní bagatelizací Zlámalíkova nálezu některými cyklistickými funkcionáři se podivuje šéf exekutivy Antidopingového výboru Jan Chlumský. "V létě dostal cyklista Jakub Svoboda za nález efedrinu při silničním mistrovství republiky zákaz startů na dva roky. Nevím, kde pánové přišli k informacím, že za efedrin je pouze napomenutí," dodává šéf dopingových komisařů. Jisté je, že Mezinárodní cyklistická unie UCI  podpisem pod Světový antidopingový kodex sjednotila postoj cyklistiky se standardem ostatních sportů.

WADA cyklisty přesvědčila

Cyklistika a tenis dlouho odolávaly nátlaku Světové antidopingové agentury. WADA však UCI přesvědčila, že i cyklistika musí ctít stejná pravidla jako ostatní odvětví. Za efedrin je napomenutí pouze v situaci, kdy sportovec prokáže neúmyslné použití zakázané látky. To Zlámalík neprokázal, navíc nevyužil možnost hájit se před antidopingovou vyšetřovací komisí.

Přitom o slyšení před komisí nejprve požádal. Vzdal se ho až po výsledku kontrolní analýzy B svého vzorku moče. Zlámalíkovi hrozí nejméně roční zákaz startů. Vážnost situace si uvědomuje také generální sekretář Českého svazu cyklistiky Slavomír Svoboda. "U Zlámalíka rozhodně nejde o zanedbatelné množství, o kterém by se dalo spekulovat, jak se do těla závodníka dostalo," říká Svoboda.

Ohrozí Zlámalík pověst Authoru?

Ovlivní kauza Zlámalík osud cyklistického týmu Author, o jehož konci se již před časem spekulovalo?  A může otřást pozicí trenéra Petra Kloučka, který zároveň vede cyklokrosovou reprezentaci? Před letošní sezónou Author vyhodil dlouholetou oporu Petra Dlaska. Ten pod novým trenérským vedením Vojtěcha Červínka ožil do formy, která mu v roce 2001 přinesla světové stříbro a v Authoru si mohou rvát vlasy.

Na nedávném mistrovství republiky obhájil sportovní čest Authoru Martin Bína stříbrnou medailí, ale není vyloučeno, že kauza Zlámalík definitivně šéfa týmu Martina Havlenu otráví. "Zlámalíka znám sportovně i lidsky, je to slušný kluk," prohlašuje Havlena. "Na druhou stranu otevřeně říkám, že ruku do ohně nedám za nikoho! A jsem dalek toho, abychom hledali výmluvy typu: někdo mu něco podstrčil do jídla," dodává.

"Sám chodím pětkrát týdně do posilovny. Vidím a zaslechnu tam leccos. Třeba: chceš něco normálního nebo vostrýho?! Co to znamená ostrá výživa, nemusím snad vysvětlovat. Podle poslední zprávy České obchodní inspekce je až 28 procent stravních doplňků kontaminováno zakázanými látkami! V týmu však výživu závodníka neřešíme. Každý si ji plánuje sám. To není věc vedení týmu," očišťuje sebe a také trenéra Kloučka šéf Havlena.

Kola se budou prodávat dál

"Vůbec třeba netuším, co jí triatlonista Vabroušek, který také obléká náš dres. Není v silách jednotlivce platit ze svého analýzy všeho, co bere. Kdybych však byl v roli šéfa velkého silničního týmu, jako je třeba pan Vávra (PSK Whirlpool Hradec Králové - pozn. red.), rozhodně bych požadoval od dodavatele stravních doplňků smluvně podložené složení všech preparátů s případnými sankcemi," říká Havlena.

"Že by Zlámalík kryl efedrinem EPO? To se mi nezdá. Vždyť jedna kůra stojí dvě stě tisíc. Kde by na to vzal? V každém případě se podřídíme rozhodnutí disciplinární komise. Dopingová kauza ovšem ublíží cyklistice," myslí si Havlena  a dodává osobní zážitek z Belgie: "Jednali jsme před časem o sponzorském vstupu do našeho týmu s jednou belgickou stavební firmou. Ta provedla audit poměrů v belgickém cyklokrosu. Když zjistili, co všechno tam probíhá, zdvořile nám poděkovali za nabídku s tím, že nechtějí riskovat znevážení svého jména!"

Kola značky Author si na českém trhu vydobyla stabilní pozici. Může jejich prodej ohrozit dopingová kauza Zlámalík? "Nemyslím si to. Kola se budou prodávat dál," je přesvědčený Martin Havlena. "Pokud se však prokáže, že Zlámalík dopoval, dostane od nás pokutu," dodává šéf Authoru.

Reklama