Hlavní obsah

Oprah Winfreyová potvrdila, že se Armstrong přiznal k dopingu

Aktualizováno

Americká moderátorka Oprah Winfreyová potvrdila, že bývalý cyklista Lance Armstrong se v jejím pořadu přiznal k dopingu. Jednačtyřicetiletý Američan už za užívání zakázaných látek, které dlouho popíral, dostal koncem loňského roku doživotní distanc a přišel mimo jiné o sedm titulů z Tour de France.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Cyklista Lance Armstrong v dobách své nehvětší slávy.

Článek

Winfreyová původně obsah rozhovoru chtěla tajit s tím, že vše bude odvysíláno v noci na pátek SEČ, posléze ale změnila názor. "Než jsem přeletěla z Austinu do Chicaga, všichni už jste si to stihli ověřit," uvedla v reakci na skutečnost, že informace o Armstrongově přiznání během dne přinesla řada médií.

Moderátorka současně prohlásila, že rozhovor bude kvůli velkému množství zajímavých informací rozdělen na dvě části a odvysílán ve dvou dnech. Podle Winfreyové byla ona sama i televizní štáb "fascinována" některými Armstrongovými odpověďmi. Zároveň ale přiznala, že čekala, že se slavný cyklista více ve svých zpovědích otevře.

"Nejdůležitější otázky a odpovědi, na které svět čekal, byly zodpovězeny," uvedla Winfreyová v úterní show CBS This Morning. Samotný Armstrong se k interwiev v délce dvou a půl hodiny nevyjádřil. "S Oprah a jejím týmem jsme se dohodli, že až do vysílání nebudeme nic komentovat. A to stále platí," řekl v úterý cyklistův mluvčí Mark Fabiani.

Reakce na jezdcovo přiznání na sebe nenechaly dlouho čekat a Armstrong bude musel kvůli dopingu čelit další žalobě. Soudit se s ním chce stát Jižní Austrálie, který po Američanovi požaduje odškodné, nebo vrácení startovného za účast na Tour Down Under v letech 2009 až 2011.

Podobný krok už učinil britský list Sunday Times a po Armstrongovi chce odškodné milión liber plus vrácení 300 tisíc, které na něm bývalý cyklista vysoudil kvůli křivému obvinění z dopingu v roce 2004. O navrácení peněz se už také přihlásilo několik sponzorů.

Obviněn ze zpronevěry

Armstronga také ze zpronevěry miliónů dolarů od americké pošty obvinil jeho bývalý kolega ze stáje US Postal a další dopingový hříšník Floyd Landis. K němu by se měly podle zámořských médií připojit i federální úřady, které původně vyšetřování před necelým rokem zastavily.

Pokud by případ dospěl k soudu a ten uznal vinu Armstronga a spol., mohla by americká vláda podle listu Wall Street Journal požadovat odškodné až 100 miliónů dolarů. Pošta v letech 2001 až 2004 stáji přispěla celkovou částkou přes 30 miliónů dolarů.

Podle deníku New York Times Armstrong v rozhovoru s Winfreyovou uvedl, že je připraven svědčit proti představitelům mezinárodní cyklistické unie a jejich zapojení do dopingu. Proti jezdcům prý vypovídat nebude. Vedení UCI reagovalo krátkým prohlášením, v němž Armstronga vyzvalo, aby jako svědek vystoupil před nezávislou komisí, která má vyšetřit případná pochybení UCI v boji s dopingem, a zvláště v jeho případě.

Cyklistická unie v minulosti přiznala, že přijala od Armstronga 100 000 dolarů jako příspěvek na boj s dopingem. Američan tím údajně UCI zaplatil za to, že ututlala jeho pozitivní dopingový test v závodě Kolem Švýcarska v roce 2001. Unie to popírá, jeho tehdejší nález označila pouze jako "podezřelý". Nezávislá komise bude zasedat v dubnu v Londýně, svou zprávu má předložit začátkem června.

Vypadne cyklistika z olympijského programu?

Bývalý šéf mezinárodní antidopingové organizace WADA a člen Mezinárodního olympijského výboru Dick Pound v reakci na poslední vývoj naznačil, že by cyklistika mohla dokonce vypadnout z olympijského programu. K takovému drastickému opatření by mohl podle něj MOV sáhnout v případě, pokud Armstrong dokáže, že UCI si počínala v rozporu se zvyklostmi.

"Jediná cesta, jak pak udělat (v cyklistice) pořádek, je, že si tito lidé řeknou: 'Hej, už nejsme na olympiádě a my bychom tam chtěli být, tak nám dejte šanci, abychom si cestu zpátky zasloužili'," citovala Pounda agentura Reuters.

Podle dřívějších informací vedla Armstronga k natočení rozhovoru snaha o zrušení doživotního sportovního distancu vzhledem k jeho snaze účastnit se v budoucnu triatlonových a běžeckých závodů. Generální ředitel WADA David Howman ale v písemném prohlášení oznámil, že výpověď v televizním interview není ta správná cesta. Pokud by měl být trest přehodnocen, požaduje WADA od Armstronga plné doznání pod přísahou.

Armstrong, který kvůli užívání zakázaných látek dodatečně koncem loňského roku přišel o sedm titulů z Tour de France, se před natáčením pořadu omluvil zaměstnancům nadace Livestrong pomáhající nemocným rakovinou a jejich rodinám, kterou před 16 lety založil.

Agentura AP uvedla, že se Armstrong během omluvy za problémy způsobené svou aférou zalykal. Někteří zaměstnanci nadace se prý rozplakali. "Mluvil soukromě s našimi zaměstnanci, kteří dlouhá léta odváděli pro nadaci důležitou práci," řekla mluvčí nadace Katherine McLaneová agentuře Reuters. "Byl to velmi upřímný a srdečný výraz lítosti nad zbytečným stresem, který jsme zažívali v posledních letech v důsledku pozornosti médií," uvedla.

Armstrong zpřetrhal své vazby s nadací na podzim. Nejprve se vzdal postu předsedy, poté opustil představenstvo. Nadace pak vyškrtla z názvu jeho jméno.

Reklama