Hlavní obsah

Největší podvod v historii cyklistiky potvrzen, Armstrong se přiznal k dopingu!

New York
Aktualizováno

Byl by ochoten se do krve pohádat, že on žádné zakázané látky nebral. Léta se americký cyklista Lance Armstrong hájil proti všem nařčením z dopingu. Až poté, co mu odebrali všech sedm triumfů ze slavné Tour de France, přiznal v televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou, že dopoval. A to už od mládí...

Foto: George Burns, Reuters

Lance Armstrong v pořadu Oprah Winfreyové.

Článek

Winfreyová se padlé legendy cyklistického sportu na doping zeptala hned v úvodu rozhovoru. Armstrong, který působil značně nervózně a nesvůj, jí na otázky k této problematice odpovídal ano, nebo ne. Během několika minut se přiznal ke všemu, co vždy předtím vehementně odmítal. Při rozhovoru se mu občas třásl hlas, zajíkal se a vrtěl se na židli. Tu a tam se nervózně usmál.

Ano, bral nepovolené prostředky ke zlepšení sportovního výkonu. Ano, užíval krevní doping EPO a krevní transfuze. Ano, dopoval na Tour de France, kterou ovládl v letech 1999 až 2005. Ano, s dopingem začal v začátcích své kariéry, kdy bral hormon kortizon. Ne, bez dopingu podle něj nelze na Tour de France uspět.

S EPO sportovec, který si v minulosti kromě úspěchů na trati získal srdce fanoušků po celém světě i díky úspěšnému boji s rakovinou varlat, prý začal v polovině 90. let minulého století. "Mým koktejlem bylo jenom EPO, transfúze a testosteron, jehož braní mi paradoxně přišlo ospravedlnitelné, protože jsem ho kvůli své minulosti, kvůli rakovině varlat, měl málo," řekl Armstrong. Uvedl také, že při svém comebacku v letech 2009 až 2011 již nedopoval.

Armstrong řekl, že jeho "mytický, dokonalý" příběh byl jedna velká lež. Zároveň připustil, že jeho přiznání přichází pozdě. "Pro mnoho lidí je to pravděpodobně příliš pozdě a je to moje chyba," podotkl.

Nikoho dalšího k dopingu nenutil

Sportovec zároveň odmítl obvinění svých bývalých týmových kolegů Floyda Landise a Tylera Hamiltona, že je nutil brát doping. "Představa, že k tomu byl někdo nucen anebo že na někoho byl vyvíjen tlak, neodpovídá pravdě," řekl.

Winfreyová sportovce několikrát konfrontovala se záznamy z minulosti, na nichž Armstrong popíral užívání zakázaných látek. Cyklista mimo jiné řekl, že tehdy mu na dopingu nepřišlo nic špatného, že se kvůli němu necítil špatně a neměl pocit, že podvádí. Ostatní podle něj také dopovali. Díky dopingu prý jen měl stejnou šanci jako oni. S odstupem své tehdejší pocity označil za strašidelné.

Připustil také, že v minulosti šikanoval lidi včetně dalších cyklistů, kteří na jeho dopování upozorňovali. Uvedl také, že se jim ještě nestačil omluvit. Armstrong v minulosti proslul jako člověk, který je ochotný zničit kariéry a životy lidí, kteří jeho sportovní výkony uváděli v pochybnost. Bývalou masérku svého týmu Postal Service Emmu O'Reillyovou například označil za prostitutku a alkoholičku.

Armstrong se nechtěl vyjadřovat k doznáním ohledně dopingu, která údajně učinil v roce 1996, když byl v nemocnici s rakovinou. Tehdy u toho byl prý jeho týmový kolega Frankie Andreu s manželkou Betsy. Cyklista o ní v minulosti řekl, že je šílená a že je to děvka.

Andreuová po odvysílání rozhovoru televizní stanici CNN řekla, že na ni Amstrongovo vystoupení neudělalo velký dojem. Rozčílilo ji, že se cyklista nepostavil čelem k příhodě v nemocnici. V nedávném telefonickém rozhovoru jí prý řekl, že věc nekomentuje z právních důvodů. Americká média spekulují, že Armstrong nechce vystavit problémům další lidi, kteří v případu pod přísahou nemuseli vypovídat pravdu.

Armstrong čelí obvinění Landise

Informace o tom, že se jednačtyřicetiletý Armstrong ke svému prohřešku doznal, unikla již v pondělí, kdy s ním Winfreyová rozhovor předtočila. Celkem tříhodinové interview přináší další podrobnosti. Winfreyová je rozdělila na dvě části. První se ve Spojených státech vysílá v noci na dnešek, druhá v noci na sobotu.

Armstrong kvůli dopingu čelí řadě žalob a také nebude pozván na dojezd letošní Tour v Paříži, kam jsou tradičně zváni všichni cyklisté, co dokázali v minulosti závod dokončit. O tituly již před časem přišel. Dostal také doživotní distanc v cyklistice.

Sportovec kvůli přiznání čelí několika žalobám. Nejvážnější je obvinění bývalého stájového kolegy Floyda Landise ze zpronevěry miliónů dolarů od americké pošty, tehdejšího sponzora týmu. K němu by se měly podle zámořských médií připojit i federální úřady, které původně vyšetřování před necelým rokem zastavily. Pokud by soud Armstrongovu vinu uznal, mohla by americká vláda požadovat odškodné až 100 miliónů dolarů.

Dopující vs. čistí vítězové Tour de France
Tučně jsou uvedeni vítězové, kteří byli usvědčeni z dopingu
1980 Joop Zoetemel
1981 Bernard Hinault
1982 Bernard Hinault
1983 Laurent Fignon
1984 Laurent Fignon
1985 Bernard Hinault
1986 Greg LeMond
1987 Stephen Roche
1988 Pedro Delgado
1989 Greg LeMond
1990 Greg LeMond
1991 Miguel Indurain
1992 Miguel Indurain
1993 Miguel Indurain
1994 Miguel Indurain
1995 Miguel Indurain
1996 Bjarne Riis
1997 Jan Ulrich
1998 Marco Pantani
1999 Lance Armstrong
2000 Lance Armstrong
2001 Lance Armstrong
2002 Lance Armstrong
2003 Lance Armstrong
2004 Lance Armstrong
2005 Lance Armstrong
2006 Floyd Landis
2007 Alberto Contador
2008 Carlos Sastre
2009 Alberto Contador
2010 Alberto Contador
2011 Cadel Evans
2012 Bradley Wiggins
zdroj BBC

Reklama