Hlavní obsah

Cyklistický hříšník Dekker slibuje: Objasním jména, data a další detaily ohledně dopingu

Nizozemský cyklista Thomas Dekker, jenž si v minulosti odpykal dvouletý trest za doping, přislíbil, že Nizozemské antidopingové agentuře NADA poskytne veškeré informace, které o dopingu a podvádění ví. Člen stáje Garmin-Sharp by se měl se zástupci NADA setkat v nejbližších dvou týdnech. Dekker slíbil, že objasní veškerá jména a také další detaily všech závodníků, kteří dopovali.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Dekker chce objasnit veškeré informace, které má o dopingu.

Článek

"Jakožto nizozemský jezdec a člen nizozemské federace, ale také jako bývalý dopingový hříšník, který si odpykal dvouletý zákaz startu, i jako někdo, kdo podporuje čistou cyklistiku, oznamuji, že budu vypovídat a budu plně spolupracovat s NADA, abych pomohl dalšímu očišťování světa cyklistiky," uvedl Dekker v prohlášení.

"Proto jsem se rozhodl dát v plném rozsahu k dispozici vše, co vím, včetně jmen, dat a všech dalších detailů," ujistil Dekker, jenž v minulosti jezdil v týmech Rabobank a Silence-Lotto a k závodění se vrátil po vypršení trestu v roce 2011.

Již dříve se přiznal k užívání krevního dopingu EPO i krevním transfúzím. "Krevní transfúze byly cestou k úspěchu, všichni velcí závodníci je používali," prohlásil Dekker před pár dny po veřejném přiznání Američana Lance Armstronga.

Je tak nyní možné, že stín dopingu dopadne po jeho výpovědi na mnoho dalších jmen. "Má dopingová minulost zahrnuje mnoho lidí a detailů. A všechno tohle - včetně konkrétních jmen lidí, kteří mi pomáhali - předám zástupcům NADA," uvedl Dekker, dvojnásobný nizozemský šampión v časovce a vítěz etapových závodů Tirreno-Adriatico a Kolem Romandie.

Na doping byly použity také peníze od hlavního sponzora

Podle listu NRC Handelsblad se v Rabobanku systematicky dopovalo už od roku 1996. Podle jiných svědků tehdy stáj zkusila závodit s "čistými" jezdci, ale po srovnání se soupeři v jarních klasikách manažer týmu nařídil používat zakázané látky ke zvýšení výkonnosti.

K jejich pořízení používal tým i část peněz od hlavního sponzora Rabobank, který loni kvůli přetrvávajícím problémům s dopingem v cyklistice s finanční podporou skončil.

"Rabobank vždy vyhledával čistý sport a od začátku svého sponzorování dělal vše k prosazení politiky nulové tolerance. Ta poslední přiznání opětovně potvrzují, že bylo dobrým rozhodnutím sport opustit," tvrdí Dekker.

Reklama