Hlavní obsah

Brändle překonal Voigta, je novým rekordmanem v hodinovce na kole

Aigle

Rakouský cyklista Matthias Brändle je novým držitelem světového rekordu v hodinovce. Na dráze ve švýcarském Aigle ujel 51,852 kilometru. Vymazal tak úspěšný pokus Němce Jense Voigta, který v polovině září překonal rekord Ondřeje Sosenky z roku 2005 výkonem 51,115 kilometru.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Rakušan si pro svůj pokus vybral dráhu s kratším, dvousetmetrovým oválem v centru Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Za dohledu šéfa unie Briana Cooksona měl brzy navrch oproti Voigtovi a náskok na předchozí Němcův zápis dlouho navyšoval. Přestože mu v poslední desetiminutovce začaly docházet síly, nakonec byl úspěšný.

"Opravdu skvělé pocity. Bylo to velmi těžké a musím poděkovat všem, kteří mě přišli podpořit. Hodně jsem trpěl v polovině závodu, ale na konci jsem zase našel svůj rytmus a dovedl vše do zdárného konce," řekl v televizním rozhovoru Brändle, mistr Rakouska v časovce z let 2009, 2013 a 2014.

Přestože Voigtův výkon vylepšil o takřka tři čtvrtě kilometru, přiznal, že to nebylo až tak jednoduché. "Hodně to bolelo, ale z toho výkonu jsem moc šťastný. Je to podobné jako v časovce, kdy jedete rovněž úplně na svém limitu. V polovině to je do cíle hodně daleko, pak když to máte deset a potom už jen pět kilometrů do cíle, už jste na tom psychicky lépe," doplnil Brändle.

Poté, co UCI uvolnila pravidla ohledně kola, jež mohou jezdci při hodinovce využít, lze v dohledné době očekávat další pokusy a posunování rekordní hranice. Sám Sosenka touží získat rekord zpět, chce na něj zaútočit na jaře příštího roku. Se stejným cílem se však na dráhu chystají i největší z hvězd profipelotonu jako Bradley Wiggins nebo Fabian Cancellara.

Reklama