Hlavní obsah

Tohle nezkoušejte. Francouz posunul rekord na kole s raketovým pohonem na 333 km/h

Praha

Stále jsou hranice, které je možné překračovat. Francois Gissy zaměřuje své úsilí na rychlostní rekordy na jízdním kole poháněném raketovým motorem. A minulý pátek dokázal francouzský dobrodruh na okruhu Paula Ricarda posunout své vlastní maximum z loňského roku o celých sedmdesát kilometrů na neskutečných 333 km/h.

Světový rychlostní rekord na kole

 
Článek

Gissy loni v květnu ve vojenském areálu u Mylhúz posunul dosavadní rekord na 263 km/h. Hranice tří set kilometrů ale lákala jako bludička na blatech. A tak se Francouz opět spojil se švýcarskou partičkou Exotic Thermo Engineering, která speciální kola s raketovým pohonem vyrábí. Výsledek téhle spolupráce byl znovu ohromující.

Úspěšný pokus o nový rekord se odehrál minulý pátek na rovince známého okruhu Paul Ricard v Le Castellet nedaleko Marseille. Gissy obkročmo usedl na syčící raketový motor, povolil plyn a v oblaku dýmu dosáhl během pěti sekund rychlosti 333 km/h. A pro ilustraci, jaký má jeho speciální bike odpich, si dal i závod se sportovním vozem Ferrari F430, který má zrychlení z 0 na 100 km/h za čtyři sekundy a maximální rychlost 315 km/h. Proti raketě na dvou kolech ale neměl červený speciál vůbec šanci.

Gissy při svých rekordech nemusí šlápnout do pedálů, největším oříškem pro něj je udržet jednostopý prostředek v rovnováze a na dráze. Což při takových rychlostech na nekapotovaném stroji není vůbec jednoduché. „Jsem rád, že mám hlavu pořád na krku," komentoval svůj letošní pokus.

Hranice 300 km/h ale možná není posledním Gissyho milníkem. Francouzský kaskadér už nyní nosí v hlavě plán na stavbu ještě silnějšího motoru, který by podle propočtů mohl za méně než dvě sekundy vystřelit kolo až ke 400 km/h. Plánovaný prototyp má výmluvný pracovní název Spine Crusher (Drtič páteře).

Reklama

Související témata: