Hlavní obsah

Zvláštní sezónu končí Štybar jako král

Radek MalinaSport.czPrávo
Aktualizováno

Jako vítěz ankety Král cyklistiky 2014 končí Zdeněk Štybar ze stáje Omega Pharma Quick Step sezónu, v níž se stal potřetí v kariéře mistrem světa v cyklokrosu, a současně jej potkaly dva drsné pády s těžkým zraněním.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zdeněk Štybar byl vyhlášen vítězem 50. ročníku ankety Král cyklistiky.

Článek

„Moc si ceny vážím. Čeští cyklisté jsou stále lepší a je těžké měřit jednotlivé výsledky," komentoval výsledek padesátého ročníku ankety Štybar.

„Byla to zvláštní sezóna," přemítal osmadvacetiletý borec. Největší úspěch slavil v úvodu sezóny, když na cyklokrosovém MS v Nizozemsku porazil celý svět. „Začátek byl perfektní," usmíval se při vzpomínce na triumf v Hoogerheide. „Ale to jaro bylo... Měl jsem výbornou formu, ale nikdy se to neukázalo na výsledkové listině. Neprodal jsem, co bylo v nohách."

Štybar se zaskvěl pátým místem v klasice Paříž-Roubaix, pak byl poprvé českým šampiónem v závodě s hromadným startem. „Když jsem se začal štelovat na druhou polovinu sezóny, vše se vyvíjelo dobře. Myslím, že jsem měl životní formu. Ale pád na Eneco Tour všechno překazil," posteskl si v připomínce drsného karambolu, po němž skončil v nemocnici zle potlučený s těžkými zraněními.

Po návratu se zaskvěl triumfem v jednodenním závodě v Belgii, následně si poranil vazy v rameni při pádu v cyklokrosu v Ardooie. „Jedno vítězství na silnici mi ale dodalo motivaci do zimního tréninku," ujistil Štybar, že se vrátí stejně silný.

Vítězové jednotlivých kategorií ankety Král cyklistiky za rok 2014:
Král cyklistiky: Zdeněk Štybar
Silnice: Leopold König
Horská kola: Jaroslav Kulhavý
Cyklokros: Zdeněk Štybar
Sálová cyklistika: Petr Skoták a Pavel Šmíd
Handicapovaní: Jiří Bouška
Bikros: Aneta Hladíková
Dráha: Jiří Janošek
Junior: Jiří Janošek

Reklama