Hlavní obsah

Třebechovice 2010 – mistrovství republiky plné zvratů

O víkendu 5.-6. 6. se v Třebechovicích pod Orebem konalo mistrovství Čeké republiky v ultimate frisbee v kategorii open a ženy. Konečné umístění nepřineslo velká překvapení, přesto turnaj nepostrádal na dramatičnosti. Vybrané zápasy jsme mohli sledovat v přímém komentovaném přenosu na www.strizna.cz, kde jsou nyní záznamy čtyř her volně k dispozici v archivu.

Foto: Petr Kotěšovec

Pražský tým F.U.J. nakonec vybojoval třetí místo.

Článek
Fotogalerie

Všechny čtyři pražské týmy – Prague Devils, Terrible Monkeys, Prakem Zničíš i F.U.J. – obhájili letos své nasazení do horní skupiny kategorie open, když se českobudějovickému týmu 3SB nepovedlo projít v baráži přes Prakem Zničíš.

Favoritem kategorie open byli Prague Devils, kteří útočili na zisk pátého titulu v řadě. V sobotním zápase si však nedokázali poradit s Terrible Monkeys a skončili až na druhém místě ve skupině. V nedělním ranním semifinále si nechali utéct začátek zápasu proti F.U.J. a za stavu 3:7 už to vypadalo, že se jejich vítězná šňůra zastaví ještě před finále. Nakonec ale Prague Devils stihli návrat do zápasu na poslední chvíli a v samotném závěru otočili výsledek ve svůj prospěch na 12:11.

Také tým F.U.J. měl však v zápase o třetí místo možnost ukázat, že dokáže zabojovat. Za stavu 6:1 pro rakem Zničíš už jen málokdo věřil méně početným F.U.J., že se jim podaří získat medaili. Po prvním breaku v závěru prvního poločasu však zavelel Oldřich Jarolím k mohutnému nástupu svého týmu, když vybojoval Callahan, tedy sebral útočícímu soupeři disk v jejich obranné zóně a rovnou tak získal kontaktní  bod na 5:7. Druhý poločas již plně ovládli F.U.J. a nedovolili Prakem Zničíš ani jednou skórovat. Bronzovou medaili nakonec vybojovali výsledkem 10:8.

Ve druhém semifinále kategorie open si Terrible Monkeys naopak své vedení v úvodu pohlídali a přes tým Prakem Zničíš postoupili do finále bez větších potíží.

Finálový zápas mezi týmy Terrible Monkeys a Prague Devils zahájili lépe „opice“, když soupeři sebrali dva útoky a ujali se vedení 3:1. Prague Devils tentokrát nenechali dohánění ztráty na poslední chvíli, ještě v prvním poločase se ujali vedení a vyhráli jej 8:6. Ve druhém poločase byla již na hráčích obou týmů znát únava z náročného turnaje v horkém letním počasí. Vypadalo to ovšem, že Prague Devils mají více rezerv, protože obrana Terrible Monkeys působila místy vlažně a jejich útok začal vršit nevynucené chyby. Nakonec tedy Prague Devils i přes neúplnou sestavu potvrdili roli favoritů a vítězstvím 13:8 si zajistili již pátý mistrovský titul v řadě.

O něco méně napínavý byl průběh zápasů ženské kategorie, kde se ve finále utkaly dva neporažené týmy Žlutá Zimnice a ženy z Prague Devils. Po vyrovnaném úvodu zápasu si hráčky Žluté Zimnice získaly rozhodující vedení za stavu 4:3, kdy sebraly Devils tři útoky a odskočily tak na 7:3. Ve zbytku zápasu jsme již opět byli svědky vyrovnané hry, která shodou okolností skončila stejným výsledkem jako finále open – 13:8 ve prospěch Žluté Zimnice.

Třetí místo a bronzovou medaili v ženské kategorii si odvezla ženská část týmu Velká Morava, který se připravuje na klubové mistrovství světa v kategorii mixed (muži a ženy dohromady v jednom týmu).

Na turnaji byly také rozdány ceny Spirit of the game (SOTG), které získávají týmy na základě hlasování všech hráčů. Ocenění se udílí za férový přístup ke hře, znalost pravidel a respekt k soupeři a lze jej chápat jako obdobu ceny Fair play. V kategorii open získal SOTG tým Hairy blok (převážně z Jíčína), v ženské kategorii pražský tým F.U.J.

Výsledky:
Kategorie open
1. Prague Devils (Praha)
2. Terrible Monkeys (Praha)
3. F.U.J. (Praha)
4. Prakem zničíš (Praha)
5. 3SB (České Budějovice)
6. Hairy Block (Jičín)
7. PeaceEgg (Písek)
8. Atrofované ruce (Plzeň)
9. Figurky Slonů (Říčany)
Spirit: Hairy Block
Kategorie ženy
1. Žlutá Zimnice (Praha)
2. Prague Devils (Praha)
3. Velká Morava (Brno, Olomouc)
4. F.U.J. (Praha)
5. Terrible Monkeys (Praha)
6. PeaceEgg (Písek)
7. Pražská 7 (Praha)
Spirit: F.U.J.

Reklama