Hlavní obsah

Ženská kategorie slibuje letos velmi vyrovnanou bitvu. Kdo má největší šance stát se mistrem republiky?

Štěpán Materna

Letos poprvé se souběžně s open kvalifikací konala i plnohodnotná (sedm na sedm)kvalifikace ženských týmů. Jaké je rozložení sil před finálovým turnajem?

Foto: Jan Klimeš

Boj o mistrovský titul v ženské kategorii slibuje letos velmi zajímavou a vyrovnanou podívanou.

Článek

Prvního turnaje se zúčastnilo hned osm ženských týmů z celé republiky. Také v ženské kategorii jsme viděli čilý nástup nových týmů. Pro účely letošní ligy se daly dohromady ženy z týmů Žlutá zimnice a Východní blok a utvořily, stejně jako jejich mužské protějšky, tým „ Yellow Block". Pražská sedma a Terrible Monkeys utvořily „ 7 Opic" a spojením říčanského a českobudějovického týmu vznikly „3 figurky". Pod tradičními názvy hrály letos Prague Devils, FUJ, Velká Morava (na prvním turnaji postavila hned dva týmy) a PeaceEgg.

Druhý kvalifikační tým zpestřily svou účastí také slovenské LayD's připravující se na evropskou klubovou sérii. Turnaj v Malšicích vyhrály, ale jejich výsledek se do kvalifikace pochopitelně nepočítal.

Podle dosavadních výsledků se dá očekávat, že medaile poputují do hlavního města a rozdělí si je Yellow Block, Prague Devils a 7 opic. Jejich plány však mohou zmařit ještě (rovněž pražské) FUJ nebo Velká Morava.

Yellow BlockV posledních sedmi letech vyhrála ženské mistrovství republiky šestkrát Žlutá zimnice. Ta tvoří základ týmu a tak se dá očekávat, že Yellow Block budou po vítězství sahat i letos. A to i přesto, že se musí obejít bez kapitánky Zimnice Aleny Malé.

Na první kvalifikaci se postup Yellow Blocku zastavil v semifinále proti Prague Devils, o několik týdnů později v Malšicích již byl nejlepší z českých ženských týmů, když nestačil pouze na slovenské finalistky.

Prague DevilsNaposledy získaly ženy z nejstaršího českého týmu titul v roce 2007 a to ve zcela jiné sestavě, než ve které hrají letos. Vloni opustilo tým několik hlavních hráčských opor a tým dlouho hledal styl. Letos se Devils vrátily ve velkém stylu, když nastoupily s novou propracovanou obranou, začaly hrát více na dlouhé přihrávky a první kvalifikační turnaj s jediným zaváháním vyhrály. Potvrdily tak zisk titulu z letošní haly. Na druhém kvalifikačním turnaji ovšem přišly v zápase se silnými Slovenkami o možnost zahrát si finále a skončily až na třetím místě.

S tím, že tým udělal za poslední rok veliký krok dopředu, souhlasí i kapitánka Hanka Lesáková. „S průběhem kvalifikací jsme myslím spokojené, i když určitě ještě je na čem pracovat," přiznává Lesáková. Dodává, že „na bednu" se letos určitě chystají.

7 Opic„Tým 7 opic je partičkou holek, které si opravdu sedly," říká o svém týmu zkušená hráčka Radka Balážová. Ačkoliv se jedná o nový tým, hned na první kvalifikaci v Humpolci se dostal do finále, když předtím o bod porazil Prague Devils v sobotním supinovém zápase. Cílem pro dva kvalifikační turnaje bylo podle Balážové hlavně sehrát se a získat zkušenosti, které zúročí ve finále. „Naše příprava na ně je v plném proudu," naznačuje Balážová, že ještě nevytáhly všechny trumfy.

Navzdory tomu, že v druhé kvalifikaci skončily až čtvrté, věří 7 Opicím i kapitánka konkurenčních FUJ. „Jsem přesvědčena o tom, že nejsilnější tým má 7 Opic," říká Míša Čakrtová.

FUJTaké tým FUJ měl v kvalifikaci za cíl hlavně se sehrát. Sice se jedná o jeden z „tradičních" týmů, ale v posledním roce jim přibyla řada nových hráček. Na obou turnajích se umístily až za třemi favorizovanými týmy. Po finálovém turnaji by kapitánka týmu Míša Čakrtová byla spokojená, pokud by čtvrtou pozici obhájily, nebo pokud možno porazily alespoň jedny z favoritek.

Mohou však dokázat i víc, protože na finálový turnaj chystají tým posílit. „Na finále by k nám měly přibýt dvě nejzkušenější hráčky, které kvalifikační turnaje z důvodu zranění a mateřství vynechaly," prozrazuje Čakrtová.

Mistrovství republiky pro letošní rok se uskuteční 23.-24. června v Prosetíně.

Reklama