Hlavní obsah

Češi mají potenciál získat na olympiádě medaili, míní Schallert

Tři sezóny vedl české skokany na lyžích, ale za rok na olympiádě ve Vancouveru jim pokyny z můstku udělovat nebude. Rakouský trenér Richard Schallert už po sezóně v březnu oznámil, že své angažmá u českého týmu končí. Jeho nástupcem se ve středu stal David Jiroutek a Schallert věří, že může slavit se skokany olympijskou medaili.

Článek

"Kluci dělali každý rok krok dopředu a jsem si jistý, a doufám, že budou v tomto směru pokračovat. Určitě mají potenciál získat medaili na olympiádě," řekl Schallert v rozhovoru pro ČTK a deník Sport, když se před čtrnácti dny v Česku loučil.

Sen v podobě zisku cenného kovu chtěl s českými skokany proměnit ve skutečnost už v únoru. Na domácím světovém šampionátu v Liberci ale Češi skončili pátí v družstvech a v jednotlivcích byl Roman Koudelka dvakrát devátý. "Náš největší cíl, medaili z Liberce, jsme nesplnili. Omlouvám se, ale nebyli jsme zas tak daleko," řekl Schallert.

Pětačtyřicetiletý bronzový medailista ze soutěže týmů na MS 1987 nyní převzal německé juniory, ale české reprezentanty chce pečlivě sledovat. "Mám je v srdci. Před třemi lety to byl skok do velmi chladné vody, ale teď vím, že bych nevyměnil ani jeden den, který jsem u týmu strávil. Všichni jsme se hodně naučili," řekl.

Schallert nabídl Koudelkovi pomoc

Dokonce nabídl současné české jedničce Koudelkovi, který byl v minulé sezóně v jednom závodu Světového poháru čtvrtý, určitou pomoc. "Může kdykoli zavolat, když bude chtít slyšet můj názor," uvedl.

Schallert opustil český tým před vrcholem čtyřletého cyklu, před zimní olympiádou, protože necítil úplnou podporu své práce. "Nechce se mi o tom moc mluvit, ale občas jsem se sám sebe ptal, co tady ke všem čertům dělám. A můj život je moc krátký, aby měl takových dnů hodně. Opravdu!" řekl Schallert emotivně. Vadily mu pomluvy a pochybnosti o jeho práci. "Když proti takovým věcem musíte bojovat a často ani nevíte proč, tak to bere energii," dodal.

Kvůli podobným problémům opouštěl české skokany také slovinský trenér Vasja Bajc, jenž předtím pomohl Jakubu Jandovi vyhrát Turné čtyř můstků a Světový pohár. "Tolik skokanských analfabetů jako tady jsem nepotkal nikde ve své kariéře," zaznělo v roce 2006 na valné hromadě skoku, kde se četlo jeho čtyřstránkové hodnocení.

Schallert tak ostrá slova jako Bajc nevolil. "Táhněte za jeden provaz, pak máte šanci uspět," vzkázal.

Reklama