Hlavní obsah

Neumannová jela do cíle a věděla, že vítězí

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Téměř půl minuty nadělila běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová v sobotní volné desítce v Novém Městě na Moravě druhé Rusce Julii Čepalovové. Česká lyžařka si tak mohla naplno vychutnat skvělou diváckou kulisu, kterou její fanoušci na Silvestra vytvořili. "Je příjemné jet do cíle a vědět, že vítězíte," říká Neumannová v rozhovoru pro Právo.

Článek

Říká se, že je těžší obhájit. Platilo to i o vašem silvestrovském novoměstském triumfu na volné desítce? Před rokem to bylo myslím o nějakých osm vteřin. Na pohled to teď tedy bylo jednodušší. Je příjemné jet do cíle a vědět, že vítězíte. Každá výhra tady je krásná.

Váš náskok soustavně rostl, kdy jste začala mít jasno, že vyhrajete? Informace mě dlouho mátly. Asi budu mít vážný pohovor se Standou Frühaufem (úsměv), při průjezdu stadiónem po pětce mi hlásil, že vedu jen o tři vteřiny, tak jsem to hnala. Přitom teď koukám, že už to bylo o víc. V zadním stoupání na Tatrách jsem byla kožená, ale to už mi naštěstí další z trenérů Květoš Žalčík hlásil, jak to je doopravdy. Problém byl asi v tom, že největší soupeřka Čepalovová startovala až za mnou. Hlášení o ní jsem měla až zpětně, ale náskok se stále zvětšoval.

Jak těžké je nenechat se přehecovat od fanoušků kolem trati? Spíše je pro mě složité vyrovnat se s tou atmosférou tady před závody. Každý vás klepe po ramenou. Na trati se s tím už v mých letech dokážu poprat. Začala jsem sice rychle, ale snažila jsem se jet hlavou.

Vnímáte rachot kolem tratě? Nedá se nevnímat. Je to úžasné, když to jede dobře. Hlavně kolem "esíček" to zase bylo jedinečné. Jsem ráda, že lidi přišli i na Silvestra. Když to nejde, tak se spíš stydím, ale dva roky se mi tu daří. I na tratích, které nejsou tak úplně podle mého gusta. Teď vyšlo vše: podmínky byly dobré, lyže též.

Neničila vás nervozita? Ta musí být. A tady je jí více než kde jinde. Ale věděla jsem, že připravená jsem.

Co vás čeká po Novém roce? Původně jsme se Standou chtěli dát ještě jeden tréninkový blok, ale chystali jsme se celý prosinec a nejde to donekonečna. Pokud vydrží forma, budu tři víkendy závodit v Otepää, Val di Fiemme i Oberstdorfu. Pak přijde dvacetidenní příprava k hrám už v jejich dějišti. Svěťák v Davosu asi vynechám.

Jaký význam má pro vás suverénní vítězství v disciplíně, která nebude na olympiádě? Každý se chce doma ukázat. Složení tratí na olympiádě je ale jiné. Teď se chystám na to, co bude tam.

V Turíně se běží klasická desítka a bruslařská, pro vás ne zcela příhodná, třicítka. Bude tedy pro vás hlavní skiatlon - kombinace obou stylů? Počítám se třemi individuálními starty. Budu trénovat tak, aby se daly odjet všechny závody.

Reklama