Hlavní obsah

Janda má na dosah výhru v Turné čtyř můstků

BISCHOFSHOFEN

Dva povedené pokusy dělí skokana na lyžích Jakuba Jandu od triumfu na Turné čtyř můstků. O tom, zda po pětatřiceti letech naváže na legendárního Jiřího Rašku, se rozhodne v pátek na můstku v Bischofshofenu. Janda tam bude ve večerním závodu od 16:30 bojovat o udržení dvoubodového náskoku před Finem Ahonenem. Závod budete moci sledovat v on-line reportáži Sportu.cz!

Článek

Janda od začátku sezóny dominuje Světovému poháru, z deseti závodů pět vyhrál a jen dvakrát nestál na stupních vítězů. Jeho styl ohromuje diváky i rozhodčí a především ukazuje, že je pevný po psychické stránce, což hraje významnou roli. Tlak před finále se stupňuje, jde o slávu rovnající se olympijskému zlatu.

"Když to zvládl doteď, tak to snad dotáhne do úspěšného konce," řekl novinářům bývalý skokan František Jež, kdysi na Turné druhý. Janda, závodník z Frenštátu pod Radhoštěm, může navázat na Rašku, vítěze Turné z roku 1971. To od té doby nedokázali ani takoví skokani jako Pavel Ploc, Jež nebo Jaroslav Sakala.

Vyhraje Jakub Janda Turné čtyř můstků?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

"Třeba to nezvládnu a skončím v Turné pětadvacátý, to není nereálné," řekl Janda po druhém místu v Innsbrucku, na které se dostal nejdelším skokem dne z třináctého místa po prvním kole. Bavit se o celkové výhře kategoricky odmítal. "To zacházíme moc daleko. Jde o hodně, ale necháme tomu volný průběh a jak to dopadne, tak to dopadne," řekl Janda.

Důvěru v Jandu vkládají trenéři, příbuzní i fanoušci. "Ať fandí dál," uvedl Janda, ale slibovat nic nechtěl. "Je to o štěstí, takový je sport," řekl.

Šéf skokanského úseku Leoš Škoda bude do poslední chvíle věřit, že to Janda dokáže. "Kdy, když ne teď," řekl před začátkem Turné. Skokan Jan Matura označil Jandovy výkony za téměř bezchybné. "Kuba skáče fantasticky, a pokud předvede standard, tak by to měl dotáhnout do vítězného konce," odhadl Matura.

JAKUB JANDAJANNE AHONEN
27 letvěk28 let
býkznameníbýk
178 cm/62 kgvýška a váha182 cm/67 kg
stříbro a bronz na MS 2005 v Oberstdorfu, účastník ZOH 2002 v Salt Lake City (39. místo na středním a 44. místo na velkém můstkunejvětší úspěchystříbro na ZOH 2002 v Salt Lake City - družstva; 5x zlato na MS - v letech 1997 a 2005 individuální, tři v družstvech; 2x stříbro a 1x bronz na MS; 2x stříbro a jeden bronz na MS v letech na lyžích; celkový vítěz SP 2004 a 2005; trojnásobný vítěz Turné čtyř můstků (1999, 2003 a 2005)
6celkový počet výher v závodech SP31 (v historické tabulce 3. místo)
1. místo (792 b.)Průběžné pořadí SP (po 10 z 22 závodů)2. místo (655 b.)
březen 1996debut ve SPprosinec 1992
ElanlyžeAtomic
svobodnýrodinaženatý, jedno dítě
rychlá auta, TVzálibymotocykly, závody dragsterů

V Bischofshofenu Ahonen nikdy nevyhrál, a to zde už skákal třináctkrát. Janda zde skončil na letní sérii druhý a trenéři se shodují, že by mu můstek s dlouhými skoky měl sedět. "Když bude teplo, tak ne. Pokud bude chladno, je skvělý," řekl Janda.

V posledním závodu půjde o maličkosti: kdo udělá větší chybu, prohraje. "Rozhodne sebemenší detail," tvrdil Jež. Janda může mít psychickou výhodu, jelikož smazal Ahonenův výrazný náskok po úvodních závodech. "Janne je zkušený, nezatíží ho to," myslí si trenér Vasja Bajc. "Ahonen nemá takovou formu. Bojuje, ale Janda je na tom technicky lépe a je rozjetý," dodal Jež.

Cestu na vrchol Jandovi pomáhá ulehčovat i jeho přítelkyně Lucie. Ta bezmezně věří, že Janda vyhraje. "Už to má v kapse. A když ne, tak to stejně bude ohromný úspěch," uvedla.

Reklama