Hlavní obsah

Janda se v posledním závodě Turné opět utká s Ahonenem

BISCHOFSHOFEN

V prvním kole závěrečného dílu Turné čtyř můstků v rakouském Bischofshofenu se český skokan na lyžích Jakub Janda při k.o. systému utká s Finem Janne Ahonenem. Jandův soupeř v boji o celkové prvenství v Turné vyhrál čtvrteční kvalifikaci, kterou český závodník vynechal. Jako vedoucí muž Světového poháru měl účast v pátečním závodu předem jistou.

Článek

Podle původních výsledků vyhrál kvalifikaci Andreas Küttel, takže měl Janda skákat proti Švýcarovi. Hodinu po skončení kvalifikace ale pořadatelé zjistili chybu - ukázalo se, že Küttel neskočil 132 metrů, ale o pět a půl metru méně. Proto byly výsledky změněny a Janda si zopakuje duel s Ahonenem. "Chtějí to za každou cenu udělat atraktivní," smál se tomu bývalý skokan František Jež.

Janda cítí šanci

Janda si skočil dva tréninkové skoky, oba byly stejně dlouhé 135 metrů a patřily k nejdelším. "Je to jen trénink," utrousil na půl pusy směrem k novinářům, zatímco spěchal na lanovku. Stejně daleko skákal i Ahonen. Chvilku se pak zdálo, že Janda do kvalifikace nastoupí, ale nakonec odjel na hotel a večer ho čekala posilovna a tradiční masáž.

Po třech čtvrtinách soutěže vede Janda před Ahonenem o dva body. Páteční závěrečný závod v Bischofshofenu začne v 16:30 a Janda má šanci stát se prvním českým vítězem prestižního Turné po 35 letech od triumfu Jiřího Rašky. "Hlavně chci ukázat, že jsem dobrý a silný," řekl Janda před kvalifikací s tím, že už jen německý název "4-Schanzen-Tournee" v něm vyvolává motivaci. "Cítím svoji šanci a chci ukázat, jak jsem dobrý. Nejsem však sám, vyhrávat tady může téměř kdokoliv," doplnil Janda.

Matura byl v kvalifikaci pátý

V kvalifikaci se blýskl Jan Matura třetí nejvyšší bodovou známkou ze všech a skokem do vzdálenosti 134,5 metru, což mu vyneslo pátou příčku. "Jsem rád, že se potvrdilo, že mi tenhle můstek sedí, a je to určitě povzbuzení," usmíval se Matura. Předtím v Innsbrucku zažil zklamání, závod mu tam unikl o tři desetiny.

Chvilku to dokonce vypadalo, že by Matura mohl v prvním kole skákat proti Jandovi, protože dlouho kvalifikaci vedl. "Proč ne? Asi bych ho ale neporazil, Kuba má skvělou formu," řekl Matura. Nakonec ho v prvním kole čeká Francouz David Lazzaroni. "Pokud budu skákat stejně jako v kvalifikaci, tak bych měl být v druhém kole," věřil si český skokan.

Ahonen Jandu pečlivě sledoval

Do hlavního závodu postoupil také Antonín Hájek z 36. místa a půjde do dvojice s Rakušanem Thomasem Morgensternem. "Skok to nebyl ideální, ale spokojenost s postupem je," řekl osmnáctiletý Hájek. Ondřej Vaculík neměl se 111 metry na úspěch šanci.

Küttel absolvoval kvalifikaci jako předposlední před Jandovým největším soupeřem Ahonenem. Oba skákali z nižšího nájezdu, takže i když dostali méně bodů než několik dalších skokanů, byli před nimi upřednostněni. Ahohen přesto skočil 129,5 metru. "Měl jsem dobré skoky, cítím se tady v pohodě," řekl tiše finský skokan, který v tréninku Jandu sledoval. "Skákali jsme stejně, bude to napínavé," řekl.

Bischofshofen - výsledky kvalifikace:
1. Ahonen (Fin.) 123,6 bodu (129,5 m), 2. Küttel (Švýc.) 118,7 bodu (126,5), 3. Romören 138,6 (137), 4. Ljökelsöy (oba Nor.) 135,9 (135,5), 5. Matura (ČR) 133,6 (134,5), 6. Widhölzl (Rak.) 133,4 (138), ...36. Hájek 108 (122,5), 66. O. Vaculík 84,3 (111) - nepostoupil, Janda (všichni ČR) - nestartoval.

Reklama

Související témata: