Hlavní obsah

S klistrem ze Šumavy vyrazil Jakš na severskou šňůru

Lahti, Praha

Martin Jakš je největší nadějí českých běžců na lyžích v závěru světového poháru, dvouapůltýdenním turné ve Skandinávii. Celé by ho ráda absolvovala i Eva Nývltová, ta však právo startu ve finálové tour ve Falunu musí potvrdit setrváním v elitní padesátce celkového pořadí, zatím je 45. Jiří Magál jede jen sobotní skiatlon teď v Lahti. Nejlepší český závodník Lukáš Bauer předčasně ukončil sezonu vinou únavové zlomeniny patní kosti.

Foto: Sport.cz

Martin Jakš

Článek

Jakš se dva týdny připravoval doma na Šumavě. V neděli vyhrál Šumavský maraton, ale užil si tvrdé dřiny. Téměř všichni účastníci namazali klistry, ale těsně před startem začal padat sníh... „Měl jsem v plánu těžký trénink, ale bylo to těžší, než jsem čekal. Na trati jsme byli přes dvě hodiny dvacet minut," říkal.

Aktuálně 19. muž světového poháru plánuje absolvovat kompletní program včetně tří klasických sprintů, v Lahti, Drammenu a Stockholmu. „Uvidím, jak se budu cítit, je tam toho hodně. Ale rád bych dal i sprinty," potvrzuje.

A jak se cítí v roli lídra českého týmu, do níž je po odchodu o osm let staršího Bauera do sportovního důchodu v nejbližších letech pasován? „Hlavně je škoda, že tu Lukáš chybí, protože v partě bývá vždycky větší zábava a lepší atmosféra mezi závody. Nestresuju se, ale cítím odpovědnost. Chci předvést takové výsledky, aby se ukázalo, že sem servis kvůli mně nejel zbytečně. A věřím taky, že vydrží i Eva (Nývltová) až do konce, má teď dobrou formu," dodal.

V Lahti se jede v sobotu skiatlon a v neděli klasický sprint. Následuje středeční klasický sprint v norském Drammenu. Pak v sobotu klasická padesátka s hromadným startem na Holmenkollenu. Další středu opět městský klasický sprint ve Stockholmu. A pak od pátku finálová tour ve Falunu (3,3 km/2,5 km ženy volně, 15 km/10 km klasicky hromadně a 15 km/10 km volná stíhačka na závěr).

Lukáš Bauer bude sledovat svého parťáka od televize. „Nakonec jsme se domluvili na sádře, protože se znám. Vím, že by mě to mohlo lákat (když mě to při chůzi nebolí), jestli už to za nějaký ten týden není dobrý a jen bych si zadělával na problém...Takže je to vlastně i ochrana před mnou samotným," uvedl na svém webu.

„Samozřejmě vím, že únavová zlomenina se neléčí lehce, na netu zdroje hovoří o třech až dvanácti týdnech. Ale paradoxně když už tak to přišlo v lepší čas, protože jen do konce „oficiální" sezony je zhruba měsíc. Poté se normálně měsíc netrénuje, aby tělo zregenerovalo po sezoně. I kdyby byl potřeba další měsíc navíc (což doufám, že nebude), tak jsem přesvědčen, že vynechání květnové přípravy vůbec nic neznamená. Toto mě jednoznačně nerozhodí a já se vrátím :-)...a silnější :-)," dodal s optimismem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články