Hlavní obsah

Táto, zůstaň doma, bránila se Julia Svanová, dcera lyžařské legendy

Anna-Marie Kroupová

Své první lyže dostala ještě v předškolním věku – a přestože následně koketovala i s profesionálním fotbalem, nakonec zvítězily vlohy po tatínkovi. Julia Svanová, dcera čtyřnásobného olympijského vítěze a sedminásobného mistra světa v běhu na lyžích Gundeho Svana, obsadila na juniorském mistrovství světa v Liberci v běhu na 5 km devátou pozici.

Foto: Sport.cz

Julia Svanová jde ve stopách slavného otce Gundeho Svana a věnuje se běhu na lyžích.

Článek

„Umístění v první desítce pro mě vlastně bylo velikým šokem. V loňském roce jsem se kvůli různým zdravotním problémům nezúčastnila snad žádných závodů, takže jsem z devátého místa opravdu nadšená," radovala se devatenáctiletá závodnice, jež se juniorského šampionátu zúčastnila vůbec poprvé v kariéře.

Gunde Svan přitom svou dceru na více než tisícikilometrové cestě nedoprovodil. „Můj otec tu není, protože jsem mu řekla, aby zůstal doma ve Švédsku," usmívala se sympatická blondýnka. Svůj kontroverzní výrok však záhy objasnila: „Myslím si, že je důležité naučit se stát na svých vlastních nohách. Chci se sžít s týmem, dokázat se sama o sebe postarat. Zkrátka se stát samostatnější."

Jinak však talentovanou běžkařku podporuje legendární olympijský vítěz na každém kroku. „Je fantastické, že mám možnost mít někoho tak zkušeného a úspěšného po svém boku. Není to sice můj šéftrenér, nicméně mi pochopitelně často radí a pomáhá," osvětlovala rodinnou situaci Julia. „Do běžkování mě nenutil. Vždyť ještě nedávno jsem hrála fotbal... Ale pak jsem si zlomila nohu, a tak jsem se rozhodla pro běžky."

A na těch je ve své kategorii zatím úspěšná. „Ještě nedávno jsem hodně času trávila fotbalem. Na běžky jsem se zaměřila poměrně nedávno. Myslím si však, že jsem udělala skvělý pokrok. Člověk určitě musí kromě odhodlání mít i talent. Takže bych asi měla poděkovat tatínkovi," smála se nositelka slavného jména.

Gunde Svan se po své veleúspěšné běžkařské kariéře „vrhl" po vzoru svého motta „nic není nemožné" i na docela jiné sportovní odvětví: na automobilový sport, konkrétně na rallyekros. „Tak o takové kariéře jsem zatím opravdu neuvažovala. Ale asi bych si vybrala něco jiného než auto," zamyslela se Julia, která se řidičským průkazem mohla chlubit již dva dny po svých osmnáctých narozeninách.

Julia Svanová však zatím k žádné změně nemá důvod, na juniorském šampionátu se předvedla v dobré formě. A to ji ještě v pátek čeká skiatlon. Snad jen kdyby si její kamarádka, kvůli níž si ve čtyřech letech – snad z dětské žárlivosti – opatřila své první lyže, koupila závodní formuli.

Reklama