Hlavní obsah

Je malý zázrak, že jsem fit, lebedí si Bank

Praha

Chatrné zdraví dva roky ničilo ambice českého lyžaře Ondřeje Banka. Pro olympijskou sezónu se však dal dohromady. Sebevědomí povzbudil několika solidními výsledky, hlavně si však lebedí, že všechny trable jsou pryč a může se soustředit jen na lyžování.

Foto: Sport.cz

Lyžař Ondřej Bank

Článek

Ještě pár měsíců zpátky uvažoval, že skončí. Před dvěma lety jeho tělo napadl záhadný virus a Bank málem zemřel. V důsledku nemoci zhubl patnáct kilogramů, každých šest měsíců musí na kontrolu k lékaři. Aby nebylo potíží málo, při návratu na sjezdovky si zlomil čelist a následně vážně poranil rameno.

„První dny přípravy před sezónou byly ze dne na den. Nedokázali jsme předpovědět, jak bude tělo na velkou zátěž reagovat," přiznává Bank. „Je pro mě malý zázrak, že jsem fit a boduju ve sjezdu i obřím slalomu. Při tréninku před sezónou jsem doufal, že budu jezdit, jako když jsem kolotoč svěťáku opouštěl. Ale ještě mě čeká kus práce, abych se mohl měřit s úplně nejlepšími," říká.

Pětadvacet párů lyží

V sezóně dosud ve Světovém poháru bodoval třikrát. Nejprve ve sjezdu a v obřím slalomu v Beaver Creaku, poté si připsal body za obří slalom v Alta Badii v Jižním Tyrolsku. „Zase mě lyžování ohromně baví, užívám si každý den. A už tolik neřeším každou blbost," popisuje nadšeně.

V posledních dnech ladil formu v Česku, nyní se přesunul do Rakouska. Hlavní důraz v přípravě klade na lyže. Pochvaluje si, že před sezónou udělal radikální krok a změnil dodavatele. Elan vyměnil za Nordicu. „Staré lyže byly nepředvídatelné. Povolily v místech, kde jsem to nečekal. Nyní jsem stabilnější," lebedí si Bank. „Je fakt, že Ondra nechytá nerovnovážné stavy jako na starých lyžích," přitakává jeho trenér a bratr Tomáš Bank.

Jeho svěřenec má k dispozici 25 párů lyží. A jakkoliv se nenechává strhnout vidinou bojů v Soči, výběr lyží pro ruské sjezdovky ladí už dlouho. „Připravíme si dvoje speciálně pro olympiádu. Chce to na nich hodně jezdit, hodně je mazat. Čím víc kilometrů, tím jsou rychlejší," vysvětluje Ondřej Bank. I proto jeho lyže na svazích používá i fyzioterapeut, trenér a servisman. „Vybíráme lidi do týmu podle velikosti bot, aby se nemuselo měnit nastavení vázání," směje se trenér.

S jakými ambicemi se Ondřej Bank postaví na start v Soči? „Pokusím se překvapit," směje se 33letý reprezentant. Rozhodně se mu nebudou třást kolena, při čtvrtém startu už není k nervozitě důvod. „V počtu účastí jsem veterán," usměje se. „Po patáliích zažívám zajímavé chvíle. Asi jde o klišé, ale užívám si každý den na sněhu. Možná jde o předposlední rok kariéry. Olympiádou to bude vyšperkované," míní všestranný rodák z moravského Zábřehu.

Taktika jako v Turíně

„Pochopitelně chci v Soči uspět v kombinaci, ale stejně důležitá jsou dobrá umístění v obřím slalomu. Podle mého se olympiáda vždy přeceňovala. Chápu však, že lidé mají boje o medaile rádi, událost hodně sledují a prostě jde celkově o součást hry," přemítá s úsměvem český reprezentant. „Byli jsme na třech olympijských hrách. Na Salt Lake jsme se hodně připravovali, ani jsme nejezdili Světové poháry a do dějiště letěli o čtrnáct dnů dříve. Výsledky nebyly optimální," vzpomíná Tomáš Bank.

Následně start v Turíně příliš neřešili. „Přijeli jsme do dějiště vlastně ze závodů a Ondra skončil šestý v kombinaci. Stejný přístup jsme pak volili při Vancouveru. A pro Soči je taktika totožná. Nezatěžovat se olympiádou. Nemá smysl se upínat k jedné konkrétní události," popisuje strategii kouč.

Mladší bratr zvolený přístup kvituje. „U nás se nedá forma načasovat jako třeba v běžeckých disciplínách nebo vytrvalostních sportech, kde mohou ladit vše na jeden konkrétní závod. U sjezdového lyžování nehraje fyzická stránka tak důležitou roli, nemá smysl obětovat třeba tři měsíce závodění. Svěťák je stejně důležitý jako olympiáda," míní Ondřej Bank. „Navíc pokud začneme vynechávat závody, přijdeme o pozici na startu a připravíme se o šanci na dobré umístění, protože Ondra nebude mít solidní číslo," připomíná Tomáš Bank.

Reklama