Hlavní obsah

VIDEO: Skokan Morgenstern se hrozivě zřítil na mamutu v Kulmu. Leží v nemocnici ve vážném stavu

Tauplitz

Trojnásobný olympijský vítěz ve skocích na lyžích Thomas Morgenstern utrpěl při pádu v tréninku na Světový pohár na můstku v Kulmu vážné zranění hlavy a zhmoždění plic. Podle vyjádření primáře salcburské úrazové nemocnice je stav sedmadvacetiletého Rakušana velmi vážný, ale stabilní. V ohrožení života není.

Pád rakouského skokana Thomase Morgensterna.

 
Článek

"Rozhodně je v kritickém stavu a musí být pod nepřetržitou kontrolou," řekl doktor Josef Obrist. Morgenstern je prý při vědomí a s lékaři komunikuje. Na klinice v Salcburku zůstane na jednotce intenzivní péče minimálně 72 hodin na pozorování.

Podle zástupců rakouského svazu je předčasné hovořit o jeho šancích na start na olympijských hrách, a to i vzhledem k tomu, že další upřesňující informace o vývoji jeho zdravotního stavu budou k dispozici nejspíš až v pondělí. Závod jednotlivců na středním můstku začne v Soči 8. února kvalifikací, na velkém můstku se bude skákat od 14. února a soutěž družstev se uskuteční o další tři dny později.

Druhý těžký pád v průběhu měsíce

Pro Morgensterna to byl už druhý těžký pád za poslední měsíc. Mnohonásobný mistr světa v pátečním tréninku ztratil kontrolu nad lyžemi hned po odrazu, ve vzduchu se přetočil a dopadl na záda a hlavu. Po pádu na chvíli ztratil vědomí, ještě před převozem do nemocnice se ale probral a pohyboval končetinami. "Chtěl vědět, co se stalo," popsal první komunikaci s Morgensternem na nosítkách fyzioterapeut rakouského týmu Herbert Leitner.

Zkušený reprezentant si okamžik hrůzy prožil už v polovině prosince při závodu v Titisee. Po dopadu se mu rozjely lyže, uhodil se do hlavy a rovněž byl krátce v bezvědomí. Vyvázl nicméně jen s naraženinami a zlomeným prstem na ruce. S dlahou pak absolvoval Turné čtyř můstků a vybojoval druhé místo.

Morgenstern je dvojnásobným celkovým vítězem Světového poháru, ve sbírce má i jedenáct zlatých medailí z MS ve skocích i letech, z toho většinu ze soutěží družstev. Individuální olympijské zlato vybojoval v Turíně 2006 na velkém můstku.

Kvalifikací prošlo pět Čechů

Páteční kvalifikací prošlo v Kulmu hned pět českých reprezentantů. Nejlépe si vedl Antonín Hájek, který obsadil výkonem 186 metrů třetí místo za Slovinci Robertem Kranjecem a Jurijem Tepešem. Neuspěl jen Borek Sedlák.

V sobotu se vedle Hájka představí i Jan Matura (v kvalifikaci 10.), Lukáš Hlava (13.), Čestmír Kožíšek (16.) a Jakub Janda (22.).

Reklama

Související témata: