Hlavní obsah

Příznivci Jizerské 50 trať zrušeného závodu aspoň prošli a uctili památku horolezců

Bedřichov

Víkendový program kvůli nedostatku sněhu zrušené 47. ČEZ Jizerské 50 zpestřily hudební vystoupení skupiny MIG 21 i mše za Expedici Peru. V neděli v době odvolaného hlavního závodu proběhl v Bedřichově vzpomínkový ceremoniál věnovaný také horolezci Zdeňku Hrubému. Trať si následně prošlo téměř 300 závodníků.

Foto: Sport.cz

Symbolický start "pěší" Jizerské 50...

Článek

I přes neuskutečnění letošního ročníku tradičního závodu ožil bedřichovský stadión v době startu závodním duchem. Okolo pěti set účastníků se vydalo v neděli ráno do Bedřichova uctít památku členů Expedice Peru a předsedy Českého horolezeckého svazu Zdeňka Hrubého. „Potvrdilo se, jak velkým fenoménem Jizerská 50 je a jak silný příběh stojí za jejím počátkem," poukázal Marek Tesař z pořádající agentury Mather Activation.

Na symbolickém startu závodu nechyběla peruánská velvyslankyně J. E. María Susana Landaveri Porturas, hejtman Libereckého kraje Martin Půta nebo blízký přítel loni tragicky zahynulého horolezce Zdeňka Hrubého Jan Bloudek. „Horolezci a Jizerská 50 patří neoddělitelně k sobě, proto mám velkou radost, že si pořadatelé na Zdeňka vzpomněli. Byl to skvělý člověk a je vidět, že to tady lidé ocenili," ocenil Bloudek.

Po startu se vydalo na trať Jizerské 50 bezmála 300 závodníků. Někteří vyrazili pěšky, jiní na kole či na běžkách. V cíli na bedřichovském stadiónu následně dostali pamětní diplomy. „Rozhodli jsme se, že oceníme každého, kdo přišel uctít památku horolezců a vyrazil na trať závodu," dodal za organizátory David Douša.

SkiFest s koncertem i mše

Na Expedici Peru se vzpomínalo už v sobotu při římskokatolické mši v bedřichovském Kostele sv. Antonína Paduánského. „I přes velkou zimu přišlo na mši několik desítek lidí, z toho mám velkou radost. Celý obřad byl velice důstojnou vzpomínkou," popsal Marek Tesař.

Kromě ceremonie na památku horolezců se uskutečnil v sobotu večer na zaplněném libereckém náměstí Dr. E. Beneše ČEZ SkiFest s koncertem kapely MIG 21. Její frontman Jiří Macháček nezklamal a po hodinovém vystoupení se s diváky vtipně rozloučil: „The snow must go on!"

Během tří dnů, kdy bylo možné v libereckém OC Nisa vyzvedávat startovní čísla a tašky s dárky pro závodníky, tuto příležitost využilo kolem dvou a půl tisíce přihlášených účastníků Jizerské 50. I to svědčí o tom, jak velký zájem tento běžkařský fenomén vzbuzuje.

Reklama