Hlavní obsah

Bývalý vzpěrač Zaremba vstoupil do Dělnické strany a z klubu vyhodil Romy

Okradl ho Rom. Jeho vlastní svěřenec. A to olympijského vítěze ve vzpírání z roku 1980 Otu Zarembu natolik namíchlo, že všechny Romy ze svého vzpěračského klubu vyhodil. „Nabírat budu už jen bílé,“ řekl Zaremba, který se také rozhodl vstoupit do Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která vznikla po nuceném zániku Dělnické strany (DS), jíž rozpustil soud pro svazky s neonacistickým hnutím.

Článek

„Osobnost pana Zaremby bude pro stranu velkým přínosem a povzbuzením i pro další občany, kteří doposud s takovým rozhodnutím váhali,“ prohlásil předseda DSSS Tomáš Vandas. „Zatím mi z vedení strany nikdo neoznámil, že jsem byl skutečně přijat,“ říkal v rozhovoru pro týden.cz Zaremba. „Pokud je tomu tak, jsem velice nadšený,“ pokračoval legendární vzpěrač.

Zarembovi se líbí stranou nabízené řešení několika zásadních otázek. Kupříkladu je zcela proti přijetí eura. „Nechceme přece dopadnout jako Řekové,“ říká třiapadesátiletý Zaremba. „Líbí se mi, že chce také obnovit takřka zdevastované české učňovské školství,“ dodává vzpěrač, který se v minulosti jako jeden z mála přiznal k nucenému užívání dopingu.

Trnem v oku lenost Romů

Nejpalčivější otázkou však zůstává romská problematika, která by se podle něj měla začít řešit. "Tento systém nepovažuji za úplně demokratický. Ve skutečné demokracii můžete bez obav říci, že nemáte rád Cikány a Židy. U nás to nejde," vysvětluje Zaremba, který nedávno zažil s Romy nepříjemnou osobní zkušenost. Jeden z jeho romských žáků ho okradl.

„Když jsem ho vezl autem, vytáhl mi z peněženky pět tisíc korun," vypráví Zaremba. "Cikáni jen natahují ruce a berou dávky. A klidně okradou i člověka, který pro ně dělá první a poslední." Proto se rozhodl učinit radikální rozhodnutí, když všechny Romy ze své tělocvičny vykázal. "Nedávno jsem je ale všechny vyhodil a s Cikány jsem navždy skončil. Do klubu už budu nabírat jen bílé," říká.

Nedomnívá se, že by DSSS byla napojena na neonacisty. „To je pouze výmysl médií,“ říká vzpěrač, který by se chtěl s Vandasem sejít ještě do konce letošního léta. „Možná bych za stranu mohl kandidovat v podzimních komunálních volbách," přemítá.

Reklama