Hlavní obsah

Březina obhájil na MS krasobruslařů čtvrté místo. Titul vyhrál Chan

MOSKVA

Kanaďan Patrick Chan je novým krasobruslařským mistrem světa a zároveň vytvořil výkonem 280,98 bodu světový rekord. Z českých reprezentantů dopadl v Moskvě lépe Michal Březina, který jen těsně zaostal za českým rekordem, nakonec mu to však stačilo stejně jako loni jen na čtvrté místo. Tomáš Verner po pádu obsadil dvanáctou příčku.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Michal Březina vybojoval na MS čtvrté místo.

Článek

Zlatou medaili mezi sportovními dvojicemi převzali již potřetí v kariéře Němci Aljona Savchenková a Robin Szolkowy. Čeští krasobruslaři Klára Kadlecová a Petr Bidař skončili při své premiéře na světovém šampionátu na patnáctém místě.

Březina měl k medaili hodně blízko, když skočil čtverný toeloop i salchow a dlouho předváděl životní jízdu. V závěru však chyboval a dvakrát upadl, což ho stálo cenné body.

Přesto za volnou jízdu získal 156,11 bodu, což je jen o desetinu horší výsledek než Vernerův český rekord z listopadu loňského roku. V součtu s krátkým programem si připsal 233,61 bodu a zaostal tak o 2,5 bodu za svým českým maximem. Nakonec mu k bronzu scházelo osm bodů.

"Rozhodli jsme se, že nemáme co ztratit. Mohl jsem jedině útočit, a to se jakžtakž povedlo. Jsem ale hlavně strašně rád, že jsem oba čtveráky skočil," řekl Březina novinářům. "Těžko říci, jak by to mohlo dopadnout, kdybych zajel jízdu čistě. Teď už s dvěma pády nic nenadělám," konstatoval a připustil, že chyby ho stály nejméně pět bodů z hodnocení. Celkově však mínil, že vyvrcholení sezony se mu docela povedlo.

Verner kupil chyby

Verner při pokusu napravit nepříliš vydařený krátký program udělal hned několik chyb a nenaplnil své medailové ambice. Velkou bodovou ztrátou byla především zaváhání při čtverném toeloopu a trojitém axelu. Celkem získal 216,87 bodu a zaostal o šest bodů za svým výkonem z mistrovství Evropy, kde získal bronz.

"Byla to asi má nejhorší jízda v sezoně, ale přesto jsem si to užil. Pracoval jsem až do konce, abych diváky strhl, a to se mi povedlo a z toho jsem měl obrovskou radost," řekl Verner, který sklidil velký aplaus publika, což mu trochu vynahradilo zklamání z toho, že po návratu do evropské špičku mu comeback i mezi světovou elitou nevyšel podle představ.

"Je pravda, že jsem byl považován za jednoho z černých koňů... Tato soutěž se ale úplně nepovedla. Lituji jedné chyby v krátkém programu, ale to nebylo až tak strašné. Volná jízda si zasloužila vyšší technickou hodnotu, kterou jsem nedodal, z toho jsem trošku smutný. Ale reakce od publika byla nádherná. Přestože jsem nepotvrdil roli favorita, tak si myslím, že se do bruslení vracím a v dobré formě," shrnul Verner.

Stejně jako Češi, tak i zbytek startovního pole výrazně zaostal za Kanaďanem Chanem, který předvedl nejlepší výkon historie. K rekordu z krátkého programu předvedl i rekordní volnou jízdu (187,96 bodu) a světové maximum posunul na 280,98 bodu.

Druhý v pořadí Japonec Takahiro Kozuka sice po Chanovi jako druhý v historii překonal ve volné jízdě hranici 180 bodů, nakonec ale za vítězem zaostal o 22 bodů. Třetí Rus Artur Gačinskij ztratil na první místo dokonce 39 bodů. Těšit ho může ale fakt, že pro Rusko získal první mužskou medaili po sedmi letech.

Mistrovství světa v krasobruslení v Moskvě:
Muži:
1. Chan (Kan.) 280,98 - světový rekord, 2. Kozuka (Jap.) 258,41, 3. Gačinskij (Rus.) 241,86, 4. Březina (ČR) 233,61, 5. Takahaši 232,97, 6. Oda (oba Jap.) 232,50, ...12. Verner (ČR) 216,87.
Sportovní dvojice:
1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 217,85, 2. Volosožarová, Trankov (Rus.) 210,73, 3. Čching Pchang, Ťien Tchung (Čína) 204,12, 4. Kawagutiová, Smirnov 187,36, 5. Bazarovová, Larionov (všichni Rus.) 187,13, 6. Yankowskasová, Coughlin (USA) 175,94, ...15. Kadlecová, Bidař (ČR) 132,51.

Reklama