Hlavní obsah

Tenistka Mauresmová pověsila raketu na hřebík

PRAHA

Vítězka dvou grandslamů a bývalá světová jednička Amélie Mauresmová oznámila konec kariéry. Třicetiletá francouzská tenistka se rozhodla pověsit raketu na hřebík poté, co se jí v poslední době na kurtech nedařilo. "Přišla jsem, abych vám oznámila konec kariéry. K tomuto rozhodnutí jsem dospěla po pečlivém zvažování," prohlásila Mauresmová na tiskové konferenci v Paříži.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Tenistka Amélie Mauresmová se slzami v očích oznamuje konec kariéry

Článek

Zatímco letos oznámily návrat na kurty dvě belgické tenisové hvězdy - Kim Clijstersová a Justine Heninová, Francie o svou vynikající hráčku přišla... Bývalá světová jednička Amélie Mauresmová ve čtvrtek v Paříži sdělila, že s tenisem končí. „Přišla jsem, abych vám oznámila konec kariéry. K tomuto rozhodnutí jsem dospěla po pečlivém zvažování," řekla na úvod tiskové konference.

Hlavním důvodem, proč se vítězka Australian Open a Wimbledonu rozhodla pověsit raketu na hřebík, byla ztráta motivace. "Už jsem prostě nechtěla dál trénovat, nic víc. Tenisu jsem se věnovala přes pětadvacet let. Každý den bych v sobě musela znovu a znovu hledat novou energii. Musela bych hodně tvrdě pracovat na tom, abych mohla předvádět maximální možné výkony," dodala pro agenturu Reuters.

"Je to smutné, ale správné rozhodnutí. Už zřejmě nikdy nebudu umět nic tak dobře, jako jsem uměla tenis," prohlásila třicetiletá Francouzka. "Během kariéry jsem si splnila všechny sny - byla jsem světovou jedničkou, vyhrála jsem grandslam i Fed Cup,“ zavzpomínala na své úspěchy.

Ve sbírce má i stříbrnou medaili z olympiády 

S tenisem začala ve čtyřech letech. V necelých šestnácti letech už startovala na French Open, kam se probojovala z kvalifikace. Svůj první titul na okruhu WTA vyhrála v říjnu 1999 v Bratislavě, když ve finále porazila Belgičanku Kim Clijstersovou. Na první místo světového žebříčku se poprvé dostala 13. září 2004. V roce 2006 zvítězila na Australian Open i ve Wimbledonu. V březnu 2006 opět usedla na tenisový trůn.

V letošní sezóně vyhrála Amélie Mauresmová jediný titul, a to v únoru, když na turnaji v Paříži porazila ve finále Rusku Jelenu Dementěvovou. Poté se jí už ale nedařilo, na French Open vypadla v 1. kole, ve Wimbledonu skončila v osmifinále a na US Open ji ve 2. kole vyřadila Kanaďanka Aleksandra Wozniaková. Mauresmová tehdy ukončila sezónu s tím, že se rozhodne, co bude dál.

Během své kariéry získala Mauresmová pětadvacet titulů ve dvouhře a tři ve čtyřhře. Na olympijských hrách v Aténách vybojovala stříbrnou medaili. V roce 2005 vyhrála Turnaj mistryň. Nyní tak bude mít více času na své záliby - surfování, rychlá auta, knihy a hru Scrabble.

Reklama