Hlavní obsah

Kvitová skvěle otočila duel s Kanepiovou a je v semifinále Wimbledonu!

LONDÝN

Odvrátila pět mečbolů a svůj první naopak hned proměnila. Dramatické čtvrtfinále grandslamového Wimbledonu vyšlo české tenistce Petře Kvitové v úterý na jedničku. Estonku Kaiu Kanepiovou porazila ve třech setech 4:6, 7:6 a 8:6 a čeká ji boj o finále proti obhájkyni titulu Sereně Williamsové.

Foto: ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová

Článek

Rodačka z Fulneku je po dvanácti letech další Češkou, která se probila do semifinále slavného turnaje. Naposledy byla takto daleko v roce 1998 Jana Novotná, která své tažení nakonec dotáhla až k vítězství ve dvouhře i čtyřhře.

Zápas byl několik her vyrovnaný, za stavu 3:3 měla Kvitová co dělat, aby uhájila své podání. Prohrávala již 0:40, ale game získala. Ovšem v deváté hře už o servis přišla a následně i o celý set. Druhá sada dlouho probíhala podobně, Kvitová znovu za stavu 3:3 odvrátila tři brejkboly, sama si pak první šanci na brejk vypracovala za stavu 6:5, ale nechala si setbol proklouznout mezi prsty. O osudu setu tak rozhodoval tie-break.

Ve zkrácené hře měla dvacetiletá Češka na kahánku, když prohrávala 2:5, dokázala však srovnat stav, pak musela odvracet hned tři mečboly, ale vše zvládla a sama pak zužitkovala vlastní setbol.

Rozhodující set měl z pohledu českého fanouška téměř beznadějný průběh. Než se Kvitová rozkoukala, prohrávala 0:4 a zdálo se, že je konec nadějí. Pak ale ožila, snížila na 2:4 a nevzdala se ani za stavu 2:5. Získala tři hry v řadě a dotáhla se na Kanepiovou. Estonka však přidala další game a následně mohla při servisu české hráčky drama ukončit. Ale ani čtvrtý mečbol nevyužila, naopak dvojchybou nechala Kvitovou dýchat.

A ta se předvedla, odvrátila vzápětí i pátý mečbol, podání si udržela a bezprostředně poté prorazila servis Kanepiové. Hned svůj první mečbol přitom využila a zasloužila si obrovský potlesk wimbledonského publika. Postup do semifinále oslavila Kvitová po autu soupeřky se zvednutýma rukama a zaťatou pravou pěstí. S úsměvem pak podáním ruky vyprovodila Kanepiovou z turnaje.

Serenu Kvitová nepřekvapila

V semifinále čeká Kvitovou Serena Williamsová, s níž se mladá Češka utkala zatím jen jedinkrát. V letošním druhém kole Australian Open prohrála ve dvou setech.

"Serena je číslo jedna. Je výjimečná, ale zkusím to," řekla ještě zadýchaná Kvitová. A dodala, že svému postupu stále nemůže uvěřit. "Jsem opravdu šťastná, je to něco neuvěřitelného."

Serenu Williamsovou nepřekvapilo, že se utká právě s Kvitovou. "Je opravdu, opravdu dobrá. Viděla jsem ji hrát v prvních kolech na turnaji a říkala jsem si, že jí to opravdu jde. Dávala tak čisté údery," řekla uznale světová jednička. "Když porazila Wozniackou, vůbec mě to nepřekvapilo, protože jsem viděla, jak dobře hraje. Je to opravdu houževnatá hráčka, zvlášť na trávě. Nejsem překvapená, že s ní hraju," řekla Serena Williamsová.

Wimbledon
Dvouhra žen - čtvrtfinále: Kvitová (ČR) - Kanepiová (Est.) 4:6, 7:6 (10:8), 8:6.
Semifinálové dvojice: S. Williamsová - Kvitová, Pironkovová - Zvonarevová.
Čtyřhra žen - 3. kolo: Vesninová, Zvonarevová (Rus.) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (12-ČR) 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata: