Hlavní obsah

VIDEO: Tenistky! Přestaňte hekat, zlobí se ve Wimbledonu. I Lendla to rušilo

LONDÝN

Jde o podvod, nebo jen o přirozený vývoj v tenise? Z kurtů, a obzvlášť z těch, na nichž hrají zápasy ženy, se čím dál častěji ozývá hlasité hekání či vzdychání, které řada hráček, fanoušků či funkcionářů považuje za nepřípustné. Některé tenistky dokonce překračují zvukovou hranici, která může poškodit sluch. Ohlušující hekání se samozřejmě ozývá i na právě probíhajícím Wimbledonu, kde však chtějí tento fenomén potlačit.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Maria Šarapovová patří k nejhlučnějším hráčkám na kurtu.

Článek

„Probírali jsme to se zástupci profesionálních okruhů a shodli jsme se, že by bylo prospěšné hekání omezit. Hráči si na to mohou stěžovat u rozhodčích, pokud jejich soupeř je tak hlučný, že ho to ruší ze soustředěnosti,“ vysvětlil prezident All England Clubu Ian Ritchie v rozhovoru pro The Telegraph.

Mnohem ostřejší slova zvolila legendární Martina Navrátilová, která by si přála vymýtit zvukový doprovod úderů z tenisu úplně. „Je to zkrátka podvádění. Zakažte to,“ vybízela Navrátilová.

Hlasitým hekáním ze současných hvězd vynikají zejména sestry Williamsovy, Victoria Azarenková či Maria Šarapovová. Ta se se svým hekáním dostala za hranici sto decibelů, která už může poškodit lidský sluch. Mimochodem - v podobných hladinách se pohybuje i řev lva.

Jak jsou hluční v decibelech
Řvoucí lev110
Maria Šarapovová101
Monica Selešová93.2
Serena Williamsová88.9
Lindsay Davenportová88
Venus Williamsová85
Victoria Azarenková83.5
Jelena Bovinová81
Anna Kournikovová78.5
Kim Clijstersová75
Jelena Dementěvová73

Za královnu hekání se však momentálně považuje šestnáctiletá portugalská hvězdička Michelle Lacher De Britová. Té bylo naměřeno dokonce 109 decibelů.  A zdá se, že trvá déle, než jí zahraný míček doletí k raketě soupeřky a většinou je slyšet i v hledišti kurtu na druhé straně areálu.

Tenisoví funkcionáři se snaží hekání co nejvíce omezit. Neví si ale rady s tím, zda hlasité vzdechy hráčů považovat za přirozený projev tenisty nebo za nekalou taktiku, která má soupeře dostat pod tlak.

I Ivan Lendl na hekání soupeře doplatil.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Podle bývalé vítězky French Open a komentántorky BBC Sue Barkerové řev na kurtech ničí tenis. „Spousta lidí mi píše, že hekání jim kazí požitek ze zápasu. Je to neatraktivní a rušivé. Přála bych si, aby se to nadobro odstranilo. Ale i když zpřísníme pravidla, těžko můžeme čekat, že hráči s tím hned skončí,“ myslí si Barkerová.

„Pamatujete na Moniku Selešovou? Když se dostala do finále Wimbledonu v roce 1992, hodně se o jejím hekání diskutovalo. Ve finále se pak snažila ztišit a nebyla pak schopná hrát svoji hru,“dodala.

Nepříjemnou zkušenost s hekáním měla i další legenda československého tenisu Ivan Lendl. Na US Open v roce 1988 ho tímto způsobem vyvedl z míry Andre Agassi. „Ty zvuky rozbily mojí mentální hru. Když si šel Agassi pro vítězný úder, jeho vzdech byl mnohem hlasitější. Rozbilo mi to timing,“ postěžoval si Lendl.

Neučím je hekat, brání se Bollatieri

Hekání se objevilo ve světě velkého tenisu už s Jimmym Connorsem. Co ale odlišuje bývalé hekající hvězdy typu Selešové od De Britové a spol. je délka jejich zvukového doprovodu. „Hluk už zasahuje soupeři do přípravné fáze na úder a v tom je problém. Po Roland Garros se tohle téma hodně řeší,“ přiznal grandslamový ředitel ITF Bill Babcock.

De Britová, stejně jako Šarapovová, Selešová, či Agassi jsou „produkty“ floridské akademie Nicka Bollatieriho. Ten však odmítá, že by hráče nabádal k hekání z důvodu získání výhody nad soupeřem.

„Já ani můj tým trenérů jsme hráče nikdy neučili vzdychat. Vždy jsme je ale učili správně se nadechovat a vydechovat. Tenisté hekají, protože jim to umožňuje uvolňovat energii a zůstat soustředění. Je to něco, co přichází přirozeně. Nedělají to úmyslně, aby poškodili soupeře,“ vysvětli Bollatieri.

I on ale souhlasí s tím, že by se měl hluk na kurtech regulovat. „Měli by existovat nějaké regule. Něco by se s tím mělo udělat,“ dodal.

Reklama