Hlavní obsah

Davisův pohár patří Česku! Vítězný bod zajistil Štěpánek výhrou nad Almagrem

Aktualizováno

Sen se stal skutečností, tenisová parta kolem kapitána Jaroslava Navrátila dobyla slavný Davis Cup! V jubilejním stém finále prestižní týmové soutěže porazili čeští reprezentanti v bouřlivé atmosféře vyprodané pražské O2 areny obhájce trofeje ze Španělska 3:2 poté, co vítězný bod zajistil Radek Štěpánek výhrou nad Nicolásem Almagrem 6:4, 7:6 (0), 3:6 a 6:3. V úvodním nedělním duelu sice zdolal David Ferrer domácí jedničku Tomáše Berdycha 6:2, 6:3 a 7:5, ale pouze oddálil kapitulaci Corretjova výběru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radost českých tenistů po zisku slavného Davisova poháru (zleva Lukáš Rosol, Radek Štěpánek, Tomáš Berdych a kapitán týmu Jaroslav Navrátil)

Článek

Družina kapitána Jaroslava Navrátila tak navázala na triumf československého týmu z roku 1980, který v Praze v Holešovicích porazil Itálii. Všichni členové tehdejšího družstva Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Jan Kodeš a Pavel Složil zápas sledovali v hale.

Prodal zkušenosti z Davis Cupu

Štěpánek, 37. hráč světa, letos podlehl světové jedenáctce Almagrovi v prvním kole US Open, avšak v životním duelu osvědčil mnohem větší zkušenosti z Davisova poháru. Držel si servis, pestrou útočnou hrou několikrát soupeře vyškolil a pomáhal si i servisem. Španěla zaskočil v nejpříhodnějším momentu: v desáté hře úvodní sady si vybojovat setbol a také ho proměnil.

A hned také zkraje druhého dějství dostal nervózního Almagra do úzkých, ale bojovný soupeř ještě stačil hrozbu ztráty podání odvrátit, stejně jako při čtyřech setbolech českého borce za stavu 5:4 a 6:5, kdy dotáhl druhou sadu do tie-breaku. V něm ale Štěpánek jednoznačně dominoval, nepovolil soupeři ani bod. Navíc se blýskl akrobatickým zákrokem na síti, spadl, stihl ale vstát a bod vyhrát.

Ještě jednou blikla Almagrovi jiskra naděje na obrat v utkání, sebral Štěpánkovi servis a jediný brejk mu stačil k zisku třetího dějství, jenomže ztráta sady českého reka ještě více nabudila. Rychle získal vedení 3:0 a trpělivou hrou nutil soupeře k chybám. První Štěpánkův mečbol ještě Almagro dokázal při svém servisu odvrátit, při dalším už míček ze Španělovy rakety zastavila síť. Štěpánek radostí lehl na zem a celý tým ho zavalil. Pak se políbil v hledišti s manželkou Nicole Vaidišovou a s rodiči Hanou a Vlastimilem.

Ferrer nedal Berdychovi šanci

Vítězný bod už mohl předtím přidat Berdych, ale nezdařilo se mu to. Ferrer vlétl do zápasu jako uragán: vyhrál pět míčků v řadě, okamžitě prolomil Berdychův servis a třetí game završil při svém podání další čistou hrou. Jako tradičně se skvěle pohyboval, rozděloval míče ze strany na stranu a deptal domácí jedničku, pro niž měl být rychlý povrch kurtu výhodou, přesnými prohozy a nechytatelným servisem.

Až v sedmé hře svitla českému tenistovi naděje, ale v životní formě hrající Ferrer odvrátil tři brejkboly a vzápětí si s dalším Berdychovým servisem vzal i úvodní set. Zatímco Berdych po sobotním vyčerpávajícím čtyřsetovém duelu ve čtyřhře působil přece jen trochu unaveným dojmem, odpočatý Španěl ve svém tempu nepolevoval: i v druhém dějství si rychle vypracoval náskok 3:0 a sadu vcelku v poklidu doservíroval.

Jen jeden prohraný servis

Ve třetí hře dalšího setu byl Ferrer počtvrté v utkání na returnu úspěšnější než servírující soupeř a zdálo se, že se do problémů nedá zatlačit. Jenomže Berdych prokázal bojovné srdce: donutil Španěla k chybám, vzal mu poprvé v utkání servis a vykřesal naději.  Za stavu 5:5 však popáté v utkání přišel o podání a pak i o zápas.„Bylo to asi moje nejlepší utkání v této sezóně v Davis Cupu. Byl jsem pod velkým tlakem a těší mě, jak jsem to zvládl," pochvaloval si vítěz v rozhovoru pro Českou televizi.

Třicetiletý Ferrer, jenž se při zranění nejlepšího španělského tenisty Rafaela Nadala stal lídrem daviscupového týmu z Pyrenejského poloostrova, dokonale naplnil svoji roli. V singlu vyhrál ve finále slavné týmové soutěže oba zápasy a stejně jako v neděli ani v pátek proti Štěpánkovi neztratil set.

Berdych se nemýlil

Berdych však po prohře téměř věštecky dodal: "Davisův pohár je ale o pěti zápasech, nejde jen o jednu prohru. Pevně věřím, že to Radek zvládne."

A měl pravdu.

Finále Davis Cupu: Česko - Španělsko 3:2
Berdych - Ferrer 2:6, 3:6, 5:7on-line
Štěpánek - Almagro 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3on-line

Reklama

Související témata: