Hlavní obsah

Görgesová testuje na Roland Garros chytrou raketu. Instinkt ale dál bude hlavní, věří tenistka

Paříž

Čip zabudovaný v raketě, který dokáže tenistům po zápase říct, jak hráli na kurtu jednotlivé údery a v čem se mohou zlepšit - to je technologická novinka, kterou na Roland Garros testuje německá tenistka Julia Görgesová. Speciální aplikace zabudovaná v držadle rakety zaznamenává všechna data a prostřednictvím bluetooth je poté přehraje do telefonu nebo počítače.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Němka Julia Görgesová v zápase s Eugenií Bouchardovou z Kanady při French Open.

Článek

Tenisté při hře nepoznají žádný rozdíl. "Vypadá úplně stejně, jen uvnitř sbírá data, se kterými pak můžeme dělat spoustu úžasných věcí," řekla Görgesová o novince firmy Babolat. Před zápasem jen stiskne knoflík, kterým aplikaci aktivuje, a po utkání může trenér všechna data analyzovat.

Raketa zaznamená, jakou částí výpletu tenistka odehrála podání, forhend či bekhend. Změří například i sílu a směr úderu. "Můžete vidět, jak agresivně jste hráli, kolik jste dali forhendů a podobně," popsala možnosti.

Data z ostrých zápasů jsou podle Görgesové užitečnější než data z tréninků. Čím víc jich tenistka nasbírá, tím přesnější závěry z jejich analýzy získá pro svou další přípravu. I přes nové technologické možnosti ale Němka věří, že hráčské instinkty budou mít i v budoucnu hlavní roli. "Hráči to sami poznají. Jakmile jednou získáte ten cit, poznáte, co máte zlepšit. To přichází s věkem a počtem zápasů, které odehrajete," konstatovala.

Reklama

  4 : 6, 4 : 5 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 4 : 5 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori