Hlavní obsah

Kvitová - Wozniacká 2:6, 3:6Kvitová na Turnaji mistryň dohrála. Stop jí vystavila Wozniacká

Singapur
Aktualizováno

Na tenistku Petru Kvitovou místo v semifinále Turnaje mistryň v Singapuru nezbylo. Česká vítězka prestižního podniku z roku 2011 prohrála ve svém posledním vystoupení v Bílé skupině s Caroline Wozniackou ve dvou setech 2:6 a 3:6. Spolu s dosud neporaženou Dánkou tak mezi nejlepší čtyři hráčky závěrečné akce sezóny proklouzla ze skupiny Polka Agnieszka Radwaňská, která měla jako Kvitová a Ruska Maria Šarapovová poměr výher a proher 1:2, ale v její prospěch rozhodl lepší poměr setů.

Foto: Edgar Su, Reuters

Petra Kvitová (vpravo) blahopřeje své přemožitelce Caroline Wozniacké k výhře.

Článek
Fotogalerie

Karty byly před zápasem rozdány jasně: pokud Kvitová chtěla postoupit, musela Wozniackou zdolat. Dvojnásobná wimbledonská šampiónka také zápas nadějně rozehrála. Již ve třetí hře prorazila soupeřčin servis, jenže vzápětí brejk nepotvrdila, navíc začala kupit řadu nevynucených chyb podobně jako v duelu s Radwaňskou a ztráta propastně narůstala. Celkem udělala 27 nevynucených chyb, zatímco Wozniacká jen sedm.

Naději na zvrat za stavu 30:40 v sedmé hře jí vzala chyba z forhendové strany, naopak v dalším gamu pak přišla tenistka z Fulneku již potřetí o výhodu svého podání a tím i o první sadu.

V podobném duchu se neslo i druhé dějství. Česká hráčka si rychle vypracovala vedení 2:0, ale už jistá dánská semifinalistka hrající bez psychického tlaku dokázala přesnými a tvrdými údery často i na hraně rizika znovu vývoj otočit a za hodinu a deset minut slavila v Singapuru třetí triumf. Ve vzájemné bilanci upravila stav na 5:4 ve svůj prospěch.

"Byla jsem na kurtu určitě horší. Přišlo mi, že nemám skoro šanci. Chytala jsem se jen v nějakém momentu, ale přišlo mi, že to nešlo," řekla Kvitová Radiožurnálu a iDnes v Singapuru. Po utkání se bavila v šatně s Wozniackou. "Ona věděla, že postupuje a hrála velice uvolněně. Věděla, že do toho půjdu a budu hrát agresivně a že to zkusí taky. Říkala, že byla sama překvapená, jak jí to tam padalo," řekla Kvitová.

Radwaňská na pozápasové tiskové konferenci děkovala své kamarádce a polské rodačce Wozniacké, že jí výhrou nad Kvitovou pomohla do semifinále. "Půjdeme spolu nakupovat a samozřejmě s mojí kreditní kartou," smála se Radwaňská.

Pro Kvitovou ale sezóna ještě nekončí. Z jižní Asie se přesune domů a povede tenistky do boje o třetí titul ve Fed Cupu za uplynulé čtyři roky. Výběr kapitána Petra Pály bude hrát v pražské O2 areně 8. a 9. listopadu proti Němkám.

Pyrrhovo vítězství Šarapovové

V prvním dnešním duelu sice Šarapovová porazila Radwaňskou 7:5, 6:7 a 6:2, nicméně ztráta setu jí stála nejen další účast v Singapuru, ale definitivně zmařila i její šanci vystřídat po případném vítězství v turnaji na pozici světové jedničky Serenu Williamsovou z USA.

Ruska přitom vedla ve druhé sadě už 5:1 a jediný míč ji dělil od dvousetové výhry. Ani jeden ze tří mečbolů ale při svém podání nevyužila. Začala hrát křečovitě, kazila a skvěle bránící Radwaňská následně získala sadu ve zkrácené hře. Šarapovová ještě zmobilizovala síly a zápas ve třetím setu nakonec vyhrála.

Tím, že Šarapovová nevyhrála 2:0, zkomplikovala Kvitové vyhlídky na postup. Kdyby to Ruska dokázala a vyhrála 2:0 na sety, stačil by Češce k postupu i zisk setu s Wozniackou.

Vyřazení Šarapovové ze závěrečné akce roku zároveň znamená, že Williamsová ukončí počtvrté v kariéře rok jako světová jednička, což už dokázala v letech 2002, 2009 a loni.

Z Červené skupiny má zatím jistotu semifinále Rumunka Simona Halepová, druhé místo zaplní buď Serena Williamsová z USA, nebo Srbka Ana Ivanovičová. V posledním utkání programu vstoupí do Turnaje mistryň Květa Peschkeová, kterou spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou ve čtvrtfinále čtyřhry čeká první nasazený pár Sara Erraniová, Roberta Vinciová z Itálie.

Nadal prohrál v Basileji se sedmnáctiletým Čoričem

Španělský tenista Rafael Nadal ztroskotal na turnaji v Basileji nečekaně už ve čtvrtfinále, kde byl nad jeho síly teprve sedmnáctiletý Chorvat Borna Čorič. Druhý nasazený hráč, jenž v posledních týdnech užívá kvůli zánětu slepého střeva antibiotika, prohrál se 124. tenistou světového žebříčku 2:6, 6:7.

Osmadvacetiletý Nadal, jenž se od Wimbledonu kvůli různým zdravotním problémům představil jen na dvou turnajích v Pekingu a Šanghaji, po zápase oznámil, že půjde 3. listopadu na operaci a sezona tak pro něho končí. Jeho start na Turnaji mistrů v Londýně, který začne 9. listopadu, už nepřichází v úvahu. Už dříve dnes uvedl, že příští týden vynechá turnaj Masters v Paříži. Pořadatelům se ale omluvil z osobních důvodů a ne ze zdravotních.

Proti Čoričovi začal Nadal v Basileji katastrofálně a rychle prohrával 0:5. Hrozbu kanára sice odvrátil, první set ale za 35 minut ztratil. Ve druhé sadě se hra vyrovnala, oba tenisté si drželi podání a rozhodl až tie-break. V něm jako první při svém podání zaváhal Nadal a Čorič pak proměnil hned první mečbol.

Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 6,5 mil. dolarů):
Dvouhra:
Bílá skupina:
Kvitová (3-ČR) - Wozniacká (8-Dán.) 2:6, 3:6
Šarapovová (2-Rus.) - A. Radwaňská (6-Pol.) 7:5, 6:7 (4:7), 6:2
Konečná tabulka:
1.Wozniacká3306:13
2.A. Radwaňská3123:41
3.Šarapovová3123:51
4.Kvitová3122:41
Červená skupina:
Ivanovičová (7-Srb.) - Halepová (4-Rum.) 7:6 (9:7), 3:6, 6:3
Konečná tabulka:
1.Halepová3215:22
2.S. Williamsová3214:22
3.Ivanovičová3214:32
4.Bouchardová3030:60
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Srebotniková (ČR/Slovin.) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 2:1 skreč.
Semifinálové dvojice:
Peschkeová, Srebotniková - Blacková, Mirzaová (3-Zimb./Indie)
Kudrjavcevová, Rodionovová (Rus./Austr.) - Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (2-Tchaj-wan/Čína).
Tenisový turnaj mužů ve Valencii (tvrdý povrch, dotace 2,204.230 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Ferrer (1-Šp.) - Bellucci (Braz.) 6:1, 6:2
Murray (3-Brit.) - Anderson (7-JAR) 6:7 (3:7), 6:4, 6:4
Chardy (Fr.) - Carreňo (Šp.) 6:1, 6:2
Robredo (Šp.) - Andújar (Šp.) 7:6 (7:4), 6:4
Semifinálové dvojice: Ferrer - Murray, Chardy - Robredo.
Tenisový turnaj mužů v Basileji (tvrdý povrch, dotace 1,915.060 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Čorič (Chorv.) - Nadal (2-Šp.) 6:2, 7:6 (7:4)
Goffin (7-Belg.) - Raonic (4-Kan.) 6:7 (3:7), 6:3, 6:4
Karlovič (8-Chorv.) - Becker (Něm.) 6:4, 6:4
Federer (1-Švýc.) - Dimitrov (5-Bulh.) 7:6 (7:4), 6:2
Semifinálové dvojice: Federer - Karlovič, Goffin - Čorič.

Reklama

Související témata: