Hlavní obsah

Česko - Německo 2:0Šafářová otočila dva sety. K triumfu ve Fed Cupu schází Češkám jediný bod

Aktualizováno

Velké tenisové finále je tady a pro Česko začalo báječně, po sobotě domácí hráčky vedou 2:0! Petra Kvitová vyhrála první duel o titul ve Fed Cupu, Němku Andreu Petkovicovou porazila 6:2, 6:4. Ve druhém utkání v pražské O2 areně si Lucie Šafářová poradila s Angelique Kerberovou. V prvním setu Češka zvítězila 6:4, když dovršila obrat ze stavu 2:4. Ve druhém setu byl průběh obdobný, domácí tenistka opět vyhrála 6:4. K triumfu ve Fed Cupu stačí Češkám v nedělním programu uhrát jediný bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lucie Šafářová slaví vítězství nad Němkou Angelique Kerberovou. Češky vedou ve finále Fed Cupu po sobotě 2:0.

Článek
Fotogalerie

"Holky předvedly dobré, skvělé výkony a je dobré vést po prvním dnu dva nula. Ještě nám chybí ale jeden (bod) a nebude to snadné. Musíme být připraveni," řekl kapitán Petr Pála, jehož tým má v neděli tři možnosti finále rozhodnout.

Od 13:00 nastoupí wimbledonská vítězka Kvitová proti Kerberové, pak případně Šafářová proti Petkovicové, kterou by teoreticky mohla nahradit Sabine Lisická. Na závěr případně rozhodne čtyřhra, na kterou jsou na domácí straně připraveny Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou. Populární duo H+H se dalo kvůli Fed Cupu před třemi týdny znovu dohromady po více než roční pauze a v rámci přípravy vyhrálo menší turnaj ITF v Poitiers

S vervou Kvitová ničila soupeřku

Parádně sobotu rozjela Kvitová, Petkovicové nedala šanci. "Jsem ráda, že jsem přinesla první bod do šatny, a doufám, že se Lucka teď může cítit líp a může do toho vletět," řekla Kvitová pro ČT a přiznala, že byla nervózní. "Lehce je slabé slovo, ale jsem ráda, jak jsem to zvládla."

Kvitová srovnala s Petkovicovou zápasovou bilanci na 4:4. Před zraky prezidenta Miloše Zemana i bývalé světové jedničky Martiny Navrátilové do zápasu vletěla s velkou vervou. Hrála rychle a přesně, soupeřku drtila. Rychle vedla 5:1, pak sice na chvíli vypadla z role a ztratila servis, ale vzápětí úvodní sadu získala.

Na začátku druhého setu přišla Kvitová znovu o podání, ale hned si vzala brejk zpět. Petkovicová působila jistěji, ale nezvládla koncovku. Už za stavu 4:3 pro Kvitovou nabídla světové čtyřce při svém servisu dvojchybou brejkbol, ale situaci ještě ustála. O dvě hry později po další dvojchybě německé dvojky už bylo hotovo. Kvitová měla mečbol, který využila a po 77 minutách oslavila s fanoušky první bod.

"Povrch je rychlý, Petře svědčí a řekl bych, že rozhodl její servis," řekl trenér Kvitové David Kotyza. Kurt je dokonce rychlý až nepatřičně, domácí svaz za to zřejmě bude pokutován od tenisové federace.

Vítězný křik přišel předčasně

Šafářová, hrdinka předloňského finále proti Srbsku, hrála s Kerberovou dosud jen jednou a předloni jí podlehla. Dnes jí to vrátila.

Oproti dnešnímu prvnímu utkání se hrály delší výměny a ze začátku více chybovala domácí hráčka. I proto v páté hře přišla o servis, ale od stavu 2:4 zpřesnila hru. Trpělivě si připravovala míče a první set získala 6:4. Set skončil kuriózně, jelikož Kerberová při setbolu zakřičela v domnění, že zahrála vítězný úder, jenomže Šafářová míč vybrala a dostala technický fiftýn.

Ve druhém setu Šafářová dotahovala ztrátu dvakrát, nejdříve srovnala z 0:2 na 2:2 a pak z 2:4 otočila na 6:4. Kerberová podobně jako Petkovicová udělala v rozhodující chvíli dvojchyby. Za stavu 5:4 pro Šafářovou dala dvě po sobě, čehož Češka využila a po prohozu proměnila třetí mečbol.

"Je úžasné porazit doma ve vyprodané hale hráčku světové desítky. Každý míček byl těsný," oddechla si Šafářová.

Na dosah osmý triumf

Češky mají na dosah osmý titul v historii. Ten první pomohla československému týmu v roce 1975 vybojovat Martina Navrátilová.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály vyhrály ženskou obdobu Davisova poháru v letech 2011 a 2012. Předloni slavily titul právě v O2 areně po výhře nad Srbskem. Němky jsou ve finále po 22 letech, v roce 1992 naposledy triumfovaly.

S Německem má český tým pozitivní bilanci 6:1. V nedávné době tenistky vyhrály v roce 2010 v Brně i předloni ve Stuttgartu. Ve finále soutěže se tyto týmy střetly v roce 1983 a Hana Mandlíková s Helenou Sukovou tehdy zvítězily.

Finále Fed Cupu: ČR - Německo 2:0 (Praha, O2 arena, tvrdý povrch) - první den
Kvitová - Petkovicová 6:2, 6:4
Šafářová - Kerberová 6:4, 6:4
Nedělní předběžný program (začátek v 13 hodin):
Kvitová - Kerberová
Šafářová - Petkovicová
Hlaváčková, Hradecká - Lisická, Görgesová

Reklama

Pavouk - Fed Cup 2014

  • Čtvrtfinále

  • Itálie Itálie Spojené státy USA
    3 : 1
  • Česká republika Česko Španělsko Španělsko
    3 : 2
  • Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 1
  • Austrálie Austrálie Ruská federace Rusko
    4 : 0
  • Semifinále

  • Itálie Itálie Česká republika Česko
    0 : 4
  • Německo Německo Austrálie Austrálie
    3 : 1
  • Finále

  • 08.11.14      13 : 00 Praha
    Česká republika Česko Německo Německo
    3 : 1