Hlavní obsah

Míče těžký, všechno zpomalený, postěžovala si po postupu Šafářová

Těžší míče, s kterými se hraje letošní Roland Garros, nutí tenisty povolit výplet. Stejný krok udělala v Paříži také Lucie Šafářová, protože měla pocit, že balóny z její rakety skoro neletí.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Lucie Šafářová v utkání s Kurumi Naraovou z jaopnska ve druhém kole French Open.

Článek

"Na začátku mě hodně překvapilo, že to je všechno zpomalený. Přijde mi, že míče jsou hrozně těžký, takže do toho musíte víc jít. Musela jsem jít ve výpletu o dvě kila dolů, protože to neletělo," řekla Šafářová po postupu do 3. kola.

V utkání s Japonkou Kurumi Naraovou světová třináctka s údery problém neměla. Nastřílela 35 vítězných úderů a zvítězila jasně 6:2 a 6:0.

Od stavu 1:2 v prvním setu získala brněnská rodačka jedenáct her v řadě. "Neznala jsem ji, takže to ze začátku bylo oťukávání. Pak jsem přitvrdila, držela jsem dobře výměnu a čekala na správnou příležitost, kdy do toho jít," řekla.

Lisické poletí, myslí si

Ve druhém setu nadělila Naraové "kanára". Na to ale na kurtu nemyslí. "Vnímám jen to pozitivní a chci ještě vyhrát další game, abych to rychle dokončila," řekla s tím, že lítost na dvorec nepatří. "Takhle se nedá přemýšlet. Pak to najednou bude 5:1, 5:2 a může se to celý otočit. Je třeba to dokončit, když jste na vlně."

Byla ráda, že ušetřila síly, které bude potřebovat v dalším duelu. V pátek ji čeká Němka Sabine Lisická. A přes těžší míče musí čekat pořádné rány. "Té poletí," řekla Šafářová o devatenácté hráčce světa Lisické. "Ona je nevyzpytatelná, strašně do toho jde a hraje trochu vabank. Nesmím jí dát čas," plánovala Šafářová.

Loni se Šafářové v tomto období dařilo. V Paříži uhrála osmifinále a ve Wimbledonu dokonce semifinále, což je dohromady 1020 bodů do žebříčku, které letos obhajuje. "Nad tím se nesmí přemýšlet, protože by to jenom stresovalo a nepomohlo do výkonů na kurtu. Snažím se to brát postupně," řekla letošní vítězka z Dauhá.

Šance na Turnaj mistryň

Dřív se obhajobou bodů více trápila a prožívala to. V osmadvaceti letech už přeci jen přistupuje k tenisu s větším nadhledem. "Beru to tak, že když se nezadaří, tak se nezadaří. Stresem si nepomůžu. Je třeba nechat na kurtu všechno a hrát uvolněně. Snažím se držet si výkonnost, a když to nepřijde tady, tak jinde," řekla.

Po pěti měsících sezóny má naději poprvé si zahrát Turnaj mistryň. Ve čtyřhře jsou s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou i díky titulu z Australian Open druhé v žebříčku sezóny a ve dvouhře je čtrnáctá. "V deblu máme našlápnuto a je to náš cíl. Bylo by fajn se odměnit Singapurem," řekla a k dvouhře dodala: "V singlu je třeba zahrát dva tři super výsledky, jako se mi to povedlo v Dauhá. Uvidíme."

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner