Hlavní obsah

Doping Šarapovové používali Sověti v Afghánistánu. Výrobce nechápe, jak dlouho ho brala

Meldonium znala až do pondělního večera jen hrstka odborníků, ale nyní se o existenci tohoto preparátu dozvěděli sportovní fanoušci po celém světě. Jde totiž o zakázaný doping, k jehož užívání se po pozitivním testu přiznala ruská tenisová hvězda Maria Šarapovová. Jenže podle informací od výrobce ho užívala zcela nevhodně.

Foto: Damian Dovarganes, ČTK/AP

Ruská tenistka Maria Šarapovová přichází na tiskovou konferenci v Los Angeles.

Článek
Fotogalerie

Až dosud nejlépe vydělávající sportovkyně světa totiž ve svém pondělním prohlášení uvedla, že meldonium užívala deset let a nevšimla si, že od ledna se ocitlo na seznamu zakázaných prostředků světové antidopingové organizace WADA.

Podle lotyšské firmy Grindeks, která meldonium vyrábí, by se ale jejich produkt měl užívat v mnohem kratších intervalech. „Podle zdravotního stavu pacienta by se léčba meldoniem měla pohybovat mezi čtyřmi až šesti týdny. A to dvakrát nebo maximálně třikrát za rok. Pouze lékař může posoudit zdravotní stav pacienta a léčbu prodloužit," stojí v prohlášení firmy.

Meldonium je lékem na srdce, má zlepšovat krevní oběh. Sama tenistka vysvětlovala jeho užití tím, že jí pomáhalo řešit problémy se srdečním tepem, nedostatkem hořčíku a chtěla se jím chránit i před cukrovkou, kterou mají v rodině.

Pomáhá, nebo ne?

Šarapovová žije od 7 let na Floridě, a zatímco v USA je meldonium takřka neznámé, v zemích bývalého Sovětského svazu jde naopak o velmi populární látku. Ve velkém se dokonce užívala v sovětské armádě.

Vynálezce léku Ivars Kalvinš dříve řekl listu Diena, že jeho produkt byl podáván v osmdesátých letech minulého století vojákům při válce v Afghánistánu.

„Hlavně ve vyšších nadmořských výškách, kde byl nedostatek kyslíku. Když museli vojáci běžet třeba 20 kilometrů se vším vybavením. Všem se dávalo meldonium. Ale sami o tom nevěděli. Nikdo se na to tehdy nikoho neptal," uvedl Kalvinš.

Grindeks dříve uváděl, že jeho výrobek může „pomoci zvýšit výkonnost zdravých lidí při fyzickém a mentálním přetížení a během rehabilitace." V úterý lotyšská firma ale své tvrzení opravila s tím, že meldonium nemůže zvýšit výkonnost sportovců, spíše naopak.

„Bylo by rozumné podávat ho jako chránič buněk a prevenci před selháním srdce nebo poškození svalu v případě nadměrné zátěže," uvedla firma. Nicméně meldonium mimo jiné není schválený americkým úřady, tudíž se zde nesmí prodávat.

Německý antidopingový expert Mario Thevis, jenž pomáhal vyvinout test na meldonium, ale s lotyšským výrobcem nesouhlasí. „Existuje potenciál, že tato substance zvyšuje výkon. Zároveň podporuje rekonvalescenci a zvyšuje fyzické schopnosti. Test na něj je stejně spolehlivý, jako na ostatní doping," řekl Thevis agentuře AP.

Reklama