Hlavní obsah

Skifař Synek: Po vítězství na Bledu budou mít ze mě soupeři respekt

Milan NovotnýSport.cz

Vyhrál první díl letošního Světového poháru v Bledu a před sebou má tradiční Primátorky. Vítězství stylem start cíl ve Slovinsku Ondřeje Synka potěšilo, tradiční veslařský závod na Vltavě si chce sedmadvacetiletý skifař hlavně užít. Jde totiž prakticky o jediný domácí podnik, na němž se může čtyřnásobný vítěz SP a sedminásobný držitel medailí z velkých soutěží včetně olympijského stříbra z Pekingu představit českým fanouškům.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Ondřej Synek zahájil letošní sezónu na jedničku.

Článek

Mezi oběma závody je pouhý týden. Potřebujete na Primátorky zatrénovat, nebo volíte odpočinek?

Spíš už trénuji na další díl Světového poháru v Mnichově. Na primátorské trati si natolik věřím, že počítám s obhajobu vítězství. Primátorky si dovolím odjet z plné přípravy.

Čekal jste, že můžete hned v prvním ostrém vystoupení na jezeře Bled triumfovat?

Chtěl bojovat o medaili, ale popravdě jsem takový úvod nečekal. Bylo to pro mě až moc jednoduché. Jelo se mi překvapivě dobře a doufám, že to letos ještě párkrát zopakuji. Nejlepší by bylo, aby mi forma vydržela až do listopadového mistrovství světa na Novém Zélandu.

Přijeli do Slovinska vaši největší soupeři?

Chyběl můj největší rival Novozélanďan Mahe Drysdale. Nebude startovat ani na dalším poháru v Mnichově, protože ho trápí záda. Před Britem Alanem Campbellem jsem měl velký náskok a z toho usuzuji, že jsem na tom asi dobře. Olympijskému vítězi Olafovi Tuftemu z Norska se loni nedařilo a docela si na něj věřím.

Proč se Tufte tentokrát posadil na dvojskif s dalším slavným veslařem Slovincem Iztokem Čopem?

Jednalo se o Čopovu rozlučku s kariérou, jsou spolu velcí kamarádi. Moc jim to nešlo, ale na to, že spolu nikdy v lodi neseděli, není čtvré místo vůbec špatné. Příště už Tufte určitě pojede na skifu.

V rozjížďce a v semifinále jste skončil druhý, ale ve finále nebylo o vašem vítězství pochyb. Bylo vaší taktikou v prvních dvou vystoupeních šetřit síly?

V obou případech jsem měl náskok, zvolnil jsem a nechal se předjet. Je jedno, jestli postoupím z prvního, druhého, nebo třetího místa. Finále jsem jel naplno, ale poslední pětistovku jsem už kontroloval. Kdyby na mě někdo zatlačil, určitě bych mohl zrychlit.

Jakou váhu přikládáte tomu, že jste vyhrál na úplně nové lodi?

Jelo se mi na ní výborně, je postavená přímo na mě. Jsem šťastný, že mám s výrobcem domluvený i veškerý servis. Kdyby se s lodí cokoliv stalo, dodají mi novou, nebo závadu opraví.

Co takové pohodové vystoupení znamená pro vaší psychiku?

Sebevědomí šlo nahoru, zvlášť po loňské sezóně, kdy jsem ve Světovém poháru nebyl ani jednou na stupních vítězů. Na Bledu se mi jelo bez nějakého ladění úplně lehce, připadal jsem si jako v euforii. Počítám, že soupeři teď ze mě budou mít respekt.

Dají se nadcházející Primátorky porovnat se Světovými poháry?

To dost dobře nejde. Na pohárech to jsou větší nervy, všichni nejlepší jsou daleko vyrovnanější. Tady to bude spíš souboj s vlnami a parníky. Primátorky jsou českým veslařským svátkem s ohromou tradic. Beru je jako povinnost, ale jde i o prestiž. Už jsem je několikrát vyhrál na skifu i v osmivelici. Jsme vždycky rádi, když má veslování uprostřed Prahy krásnou diváckou kulisu.

Událostí letošních Primátorek je start osmiveslice z Cambridge. Nelitujete, že za Duklu v posádce nenastoupíte?

Už jsem proti nim jel na jaře na Temži měřený trénink. Jsou to výborní veslaři, ale myslím, že to naše osma zvládne i bez mě.

Jak tipujete tento prestižní souboj?

Bude záležet, jak Cambridge odstartuje a jak se vyrovná se zatáčkou pod Vyšehradem. Ta by jim ale problémy dělat neměla, protože Britové jsou z Temže na zatáčky zvyklí. Horší může být pro jejich kormidelníka trefit se mezi bójky. Tím se dá dost ztratit, a když tam Dukla získá náskok, už je nedojedou.

Reklama