Hlavní obsah

OBRAZEM: Totální průlom! Chlapi se nacpali mezi akvabely. Některé brblají, s nimi i ministr

Kazaň/Praha

Nasadili kolíčky na nosy, nagelovali vlasy, oblékli více či méně pozoruhodné úbory a šli na to. Světový šampionát v plaveckých sportech v Kazani hned na úvod zažil historický průlom. Revoluci! Premiéru zažila soutěž smíšených dvojic v synchronizovaném plavání. Není tak dávno doby, kdy by si něco takového těžko někdo dokázal představit. První světové zlato získali Američané Christina Jonesová a Bill May.

Američané Christina Jonesová a Bill May

 
Článek
Fotogalerie

První mužský pokus v roce 1998 na Hrách dobré vůle zůstal na dlouho ojedinělou kuriozitou. May byl už tenkrát u toho, teď se v šestatřiceti dočkal zlata z MS. Mezitím účinkoval v proslulé show Cirque du Soleil v Las Vegas. Bral sto dolarů za vystoupení. Chtěl závodit na olympiádě v roce 2004 v Aténách. Nesměl

„Mnoho bariér tímhle padlo," poznamenal May na MS. „Plavecky silné země přivádějí stále více mužů do tohoto sportu," řekl též.

Zranění jim titul nevzalo

Vítězové si na přípravu před MS vypůjčili choreografa z Las Vegas. Cesta ke zlatu se neobešla bez zranění. Část ozdoby závodnice narazila pod vodou kazaňského bazénu do Mayova oka. Skončilo to pohmožděninou. O triumf pár nepřišel.

Nebudeme-li počítat recesisty z českého klubu krasoplavců, tak právě tímto MS muži definitivně pronikli do hájemství jemných a nalíčených akvabel. Stejně jemní? Nebo tomuto sportu dodají něco úplně jiného? Co je jisté, v době, kdy ženy provozují box, vzpírání či zápas, plavecká federace FINA rozhodla, že půjde cestou rovných příležitostí. Ve všem. I proti mnohým. Co ještě zbývá jako výsada jednoho pohlaví? Snad už jen moderní gymnastika.

Zejména z Ruska se zprvu ozývaly hlasy proti mixům. „Synchronizované plavání by mělo zůstat sportem žen," vyhlásil před časem ministr sportu Vitalij Mutko. Dokonce naznačoval, že to je cílená snaha soupeřů, aby takto zlomili nadvládu ruských synchronizovaných plavkyň.

Muži si dosud pořádali své samostatné soutěže. Jejich zapojení do tohoto sportu mohl plavecký svět vnímat při Gay games, Hrách homosexuálů.

„Jsem trochu v rozpacích, jak to bude vypadat s muži," pravila po loňském podzimním verdiktu federace Natalija Iščenková, trojnásobná olympijská vítězka.

„No to bude k pláči, když mužská chlupatá noha bude trčet z vody," nechal se slyšet Jevgenij Korotyškin, olympijský medailista z motýlkářské stovky.

I Rusové rychle reagovali

Ale plavecká federace měla jasno. Závod smíšených dvojic bude. A to právě na ruské půdě v ruské vodě v Kazani.

A také Rusové, velmoc v synchronizovaném plavání, reagovali rychle. Ba dokonce se zdálo, že byli připraveni. Novinku už berou se stejnou samozřejmostí jako třeba krasobruslení. Záhy měli jasno, že tím, kdo půjde do premiérové bitvy po boku partnerky, bude Aleksandr Malcev.

„Když mi bylo sedm, máma mě přihlásila do sportovní školy. Do skupiny pro synchronizované plavání. Brali každého. Holky i kluky." vzpomínal už před MS Malcev. „Myslela si, že tenhle umělecký sport může být dobrý pro můj všestranný rozvoj," líčil dál. „A byla normální," pravil též snad pro jistotu. Pro ty, kteří nad tím kroutí hlavou.

Neměnil by za jiný sport

„Když jsem byl malý, nedělal jsem si žádné velké sportovní vyhlídky," pokračoval. V deseti už ale byl brán jako talent, začal i doufat, že by se mohl ukázat při oficiálních akcích. „V určitém okamžiku to došlo tak daleko, že bych tenhle sport nevyměnil za žádný jiný."

Nevidí v tom žádný problém. „Smíšený pár je symbolem harmonie," podotkl.

Mužský element dodává sportu akvabel novou dimenzi. Vítězové předvedli nevídané prvky. Rovněž tak Malcev se svojí partnerkou Darinou Valitovovou. „Jsou skvělí, mají budoucnost," řekla trenérka Gana Maximovová.

Cesta se otevřela v dohledné době dost možná i na olympiádu. Jen čeština asi bude muset hledat protějšek ke slovu akvabela. Nemusí to být ale až tak složité. Krasoplavec už je na světě.

Reklama

Související témata: