Hlavní obsah

Menotti: Hvězdy nesmějí být přetěžovány

Cesar Luis MenottiSport.czPrávo

Slavný fotbalový trenér Cesar Luis Menotti kritizuje v komentáři pro deník Právo záměr FIFA pořádat mistrovství světa klubů. Menottimu se nelíbí, že řada skvělých fotbalistů bude vinou dalších zápasů zbytečně přetěžována a za vším vidí jen byznys. Rovněž se tentokrát pustil do kritiky přeceňovaného kultu fotbalových hvězd jako je Beckham. SOUČASNÝ FOTBAL OČIMA MENOTTIHO

Foto: internet

Cesar Luis Menotti

Článek

"FIFA nedávno zveřejnila svůj záměr, že hodlá každým rokem pořádat "mistrovství světa klubů", které by nahradilo dosavadní Interkontinentální pohár. Mělo by se hrát poprvé v roce 2005 a zúčastnilo by se ho šest mužstev, zástupců jednotlivých kontinentálních federací - Evropy, Jižní Ameriky, Severní Ameriky, Afriky, Asie a Austrálie a Oceánie.

Je čas se zeptat, jaký by měl tento projekt význam a na jaké úskalí by mohl narazit. Někdo může považovat pořádání takového šampionátu za skvělý nápad, vidí v něm vrcholný podnik, dobrou možnost setkání různých stylů a zlepšení fotbalové úrovně. S tímto předpokladem já však nesouhlasím, nevěřím, že termínová listina dovolí mužstvům, aby se představila dokonale připravena a ve vrcholné formě.

Musíme vzít v úvahu, že kluby mají své závazky ke svým národním ligám, že místo konání (šampionát se má uskutečnit je většině celků značně vzdálené a že roli by tu hrál i časový rozdíl. Obávám se, že tyto podmínky by nijak nepřispěly k tomu, aby mužstva usilovala o co nejvyšší kvalitu hry.

Dnešnímu, jak se říká "modernímu" fotbalu takový podnik nijak neprospěje. Povede jen ke zvýšení počtu zápasů, který špičková mužstva musí odehrát, a nikoli ke zvýšení kvality hry. A tímto způsobem bude "mistrovství světa klubů" sloužit jen k rozšíření spotřebitelského trhu.

Jedním slovem to znamená větší byznys, který - ať se to kdokoli jakýmikoli diskusemi snaží ospravedlnit - zůstává velkým byznysem a před ničím se nezastaví. Hodně se už diskutovalo o tom, zda velké množství zápasů, které musí špičkoví světoví hráči sehrát, ubližuje kvalitě hry. Ano, ubližuje a tato skutečnost vzbuzuje obavy. A jestliže skutečně chceme zlepšit kvalitu fotbalu, musíme začít tím, že si budeme více vážit fanoušků a veřejnosti vůbec.

Musíme vyžadovat, aby byl odehrán jen určitý počet zápasů, aby tito špičkoví hráči nebyli přetěžováni a k zápasům nastupovali dostatečně odpočinutí a ve vrcholné fyzické kondici, což jsme bohužel postrádali na minulém mistrovství světa. A vrcholná fyzická kondice vyžaduje náročný trénink, lepší přípravu a dostatek času na odpočinek hráčů.

Kdysi na začátku byl vrcholnou klubovou soutěží Pohár mistrů evropských zemí. Dnes máme takových soutěží mnohem víc. V Evropě Ligu mistrů a Pohár UEFA, v Jižní Americe Jihoamerický pohár a Pohár osvoboditelů a v těchto soutěžích startuje stále více mužstev, hraje se více zápasů, je více televizních přenosů, více peněz, více byznysu pro méně lidí, ale méně kvality a méně ohledu jak na hráče, tak na fanoušky.

Fotbal je stále víc zvláštní podívanou, mimořádným divadlem pro fanoušky i pro veřejnost, a to nejen na hřišti. Stává se módním jevem, že hráči se nechávají vidět v divadlech, při návštěvách muzeí, historických památek, na módních přehlídkách nebo koncertech.

Být viděn v publiku na takovém představení dodává určitý image moderního muže, zvláště když to neunikne pozornosti médií. Veřejnost chce vědět stále víc ze soukromí těchto idolů. Ale mě nezajímá, že se Beckham pohádal se svou ženou. Raději ne."

Cesar Luis MENOTTI
* 1938. Fotbalový trenér a manažer. V roce 1978 dovedl Argentinu k titulu mistrů světa. Trénoval i reprezentaci Mexika, a působil v klubech jako Sampdoria Janov, FC Barcelona nebo Boca Juniors.

Reklama