Hlavní obsah

Vaidišová je ve 4. kole, Benešovou smetla Hingisová

MELBOURNE

Šestnáctiletá česká tenistka Nicole Vaidišová se v sobotu na grandslamovém turnaji Australian Open probojovala do čtvrtého kola. Naopak druhou zbylou českou hráčku na turnaji, dvaadvacetiletou Ivetu Benešovou rozdrtila Švýcarka českého původu Martina Hingisová.

Článek

Vaidišová nedala soupeřce nejmenší šanci a na kurtu se ve velkém vedru zdržela jen 61 minut. Jako jediná z českých tenistů ve dvouhrách se tak představí i ve druhém týdnu melbournského turnaje.

"V prvním setu jsem si trochu zkomplikovala situaci, měla jsem brejk, ale soupeřka srovnala," řekla po utkání Vaidišová. Sadu zlomila, když vedla 5:4 a Pennettaová nevyužila náskok 40:15. "Zahrála jsem tři míče dobře, ona zkazila a byla z toho rozladěná," řekla šestnáctiletá tenistka novinářům. Ke druhé sadě uvedla: "Žádné komplikace jsem nepřipustila, i když jsem proměnila až pátý mečbol."

O postup do čtvrtfinále se utká se třetí nasazenou Amélií Mauresmovou, jíž kvůli vyčerpání z horka vzdala dnešní duel třetího kola Nizozemka Michaela Krajiceková. Jediný dosavadní vzájemný zápas Vaidišová s Francouzkou loni ve Filadelfii prohrála.

"Je to čtvrtá hráčka světa, takže to už hovoří samo o sobě. Na zápas se těším, bude na velkém kurtu," řekla.

Benešová podlehla Hingisové po 66 minutách hry. Česká hráčka, která postoupila do třetího kola po nečekané výhře nad Mary Pierceovou z Francie, přitom v prvním setu vedla 3:1, když prolomila servis Hingisové.

Pětadvacetiletá Švýcarka, která se po více než tříleté zdravotní pauze vrátila k vrcholovému tenisu a v Melbourne startuje díky divoké kartě, se ale vzpamatovala a vyrovnala na 4:4. Benešová za tohoto stavu zahrála tři dvojchyby a v druhé sadě pak již drtivému náporu soupeřky rychle podlehla. "Bylo mi hrozné vedro, těžko popsatelný pocit. Pak jsem seděla na lavičce, byla jsem nějaká zesláblá a to se projevilo v dalších gamech. Přišly i tři dvojchyby, a to by se nemělo stát," řekla Benešová.

Snažila se hodně pít a vzala si i lék, aby se jí ulevilo. "Ale moc to nepomohlo. Škoda, po nás už střechu uzavřeli, bohužel jsem hrála první," řekla česká tenistka. Ve zbytku utkání na bývalou světovou jedničku nestačila. "Moc mi nešly nohy a Martina změnila taktiku. Začala mi to zvedat, hrála chytře," řekla Benešová a ocenila výkon soupeřky. "Určitě tenis nezapomněla, je to obdivuhodné," dodala.

Clijstersová se na kurtu "neohřála"

Pěkně svižně vzala své utkání 3. kola nasazená dvojka mezi ženami Belgičanka Kim Clijstersová. Se svou soupeřkou Italkou Robertou Vinciovou se na kurtu zdržela jen 44. minut, přičemž jí dovolila tři hry. Clijstersová si od minulého týdne stěžuje na zdravotní problémy s kyčlí a zády a v sobotu nastoupila se silnou bandáží na levé noze.

Ve čtvrtém kole čeká Clijstersovou další Italka Francesca Schiavoneová, ve čtvrtfinále by se pak mohla utkat s Martinou Hingisovou.

Hladce postupuje i Federer

Bez ztráty setu postoupil první hráč světa Roger Federer do osmifinále Australian Open. Švýcarský tenista v posledním dnešním utkání porazil turnajovou osmičku Maxe Mirného z Běloruska 6:3, 6:4 a 6:3. Jeho dalším soupeřem bude Němec Tommy Haas.

Výsledky:
Muži: Dvouhra - 3. kolo:
Grosjean (25-Fr.) - Coria (6-Arg.) 6:2, 6:2, 3:6, 6:4, Hrbatý (12-SR) - Andrejev (23-Rus.) 1:6, 6:4, 6:3, 2:6, 6:4, Chela (Arg.) - Vliegen (Bel.) 6:1, 6:4, 6:4, Mathieu (Fr.) - Horna (Peru) 7:6 (7:2), 7:6 (9:7), 6:1, Haas (Něm.) - Luczak (Austr.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4, Kiefer (21-Něm.) - Ferrero (15-Šp.) 6:3, 6:2, 5:7, 6:2, Federer (1-Švýc.) - Mirnyj (8-Běl.) 6:3, 6:4, 6:3, Davyděnko (5-Rus.) - Healey (Austr.) 6:2, 5:7, 6:4, 7:5.
Čtyřhra - 2. kolo:
Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) - Čermák, Friedl (10-ČR) 6:2, 6:4.
Ženy: Dvouhra - 3. kolo
Vaidišová (16-ČR) - Pennettaová (20-It.) 6:4, 6:2, Hingisová (Švýc.) - Benešová (ČR) 6:4, 6:1, Mauresmová (3-Fr.) - Krajiceková (Niz.) 6:2 skreč, Schnyderová (7-Švýc.) - Nakamuraová (Jap.) 6:2, 6:3, Myskinová (12-Rus.) - Arvidssonová (Švéd.) 6:3, 6:1, Schiavoneová (15-It.) - Sanchezová-Lorenzová (Šp.) 6:0, 6:0, Clijstersová (2-Bel.) - Vinciová (It.) 6:1, 6:2, Stosurová (Austr.) - Bammerová (Rak.) 7:5, 4:6, 6:3.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
M. Bryan, Morariuová (4-USA) - Damm, Čakvetadzeová (ČR/Rus.) 6:3, 7:5.

Reklama