Hlavní obsah

Damm postoupil v Melbourne do semifinále čtyřhry

MELBOURNE

Na sklonku kariéry si tenista Martin Damm v Melbourne zopakuje, co zažil před dvanácti lety. Přesně po takové pauze se totiž znovu dostal do semifinále čtyřhry na Australian Open. Třiatřicetiletý hráč ve čtvrtfinále s Indem Leandrem Paesem vyřadili druhý nasazený švédsko-běloruský pár Jonas Björkman, Max Mirnyj.

Foto: Archiv Právo

Martin Damm (vpravo) na archivním snímku s Cyrilem Sukem.

Článek

Damm si zopakuje boj o postup do finále v Melbourne Parku poprvé od roku 1994, kdy nastupoval ještě s Karlem Nováčkem. "Blíží se konec mé kariéry, a tak postup do semifinále považuji za velký úspěch, ale nechci zůstat jen u něho," řekl Damm novinářům. Na grandslamovém turnaji se liberecký rodák dostal do semifinále počtvrté, ale o titul si zahrál jen v roce 1993 na US Open.

V semifinále se Damm s Paesem utkají s polskou dvojicí Mariusz Fyrstenberg a Marcin Matkowski. "Mají sice vynikající formu, ale my chceme vyhrát," řekl Damm rozhodně. Polský pár hraje čtyřhru nezvykle hodně od základní čáry. "Věřím, že na ně něco vymyslíme a budeme se radovat z postupu," přál si Damm.

Věděli o slabinách soupeře

Do dvojice s Paesem se Damm dal až od letošního roku. Indický hráč ho oslovil na US Open. "Je to pro mne velká příležitost, protože to je hráč, který ví o čtyřhře nejvíce," řekl Damm, který vyhrál 31 turnajů ve čtyřhře, ale Paes mám ještě o tři vavříny víc a navíc se může pochlubit třemi grandslamovými tituly.

Dohromady je Dammovi a Paesovi pětašedesát let. "Nejsme nejmladší, a proto chceme hodně uspět na Grand Slamu. Máme tedy oba velkou motivaci," řekl Damm. Ve čtvrtfinále přehráli pár, v kterém hrál Ind Maheš Bhúpathí, s nímž Paes dosáhl největších úspěchů. S Bhúpathím hrál půl roku i Damm. "Paes mi ale řekl o slabinách, které jsem já za tu dobu nepostřehl," uvedl český tenista.

Oslavují skákáním hruď proti hrudi

Damm mohl oba indické hráče porovnat. Bhúpathí je podle něj zamlklý, Paes impulzivní. "Na kurtu hecuje," řekl Damm. S Paesem na dvorci oslavují vítězné míče po vzoru amerických bratří Bryanových skákáním hruď proti hrudi. "Je to zajímavé, ale rozhodně se v provedení Američanům neblížíme," řekl Damm, hráčský manažer tenisového turnaje WTA Tour Prague Open, na který možná letos v květnu přivede i legendární Martinu Navrátilovou.

Čeští tenisté na Australian Open:
Čtyřhra mužů - čtvrtfinále:
Damm, Paes (7-ČR/Indie) - Björkman, Mirnyj (2-Švéd./Běl.) 3:6, 6:3, 6:4
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
B. Bryan, Zvonarevová (3-USA/Rus.) - Friedl, Šafářová (ČR) 6:2, 6:1, Čermák, Grönefeldová (ČR/Něm.) - Ram, Huberová (7- Izr./JAR) 6:2, 6:3.
Junioři, dvouhra - 2. kolo:
Lojda (4-ČR) - Souza (Braz.) 6:4, 6:1, Panfil (Pol.) - Kameník (ČR) 7:6 (7:4), 6:2.
Junioři, čtyřhra - 1. kolo:
Botti, Donald (2-Fr./Austr.) - Childs, Kameník (N. Zél./ČR) 6:1, 6:3, Jebavý, Košler (8-ČR) - Sü Ťün-čchao, Čou Čuo-čching (Čína) 6:1, 6:3.
Juniorky, dvouhra - 2. kolo:
Vaňková (ČR) - Rodinová (14-Rus.) 6:1, 2:6, 6:2, Bacsinszkyová (16-Švýc.) - Kramperová (ČR) 6:2, 6:1.
Juniorky, čtyřhra - 1. kolo:
Bacsinszkyová, Fraňková (Švýc./ČR) - Albaneseová, Brodskyová (USA) 6:3, 6:1, Kramperová, Vaňková (ČR) - Lykinová, Mosolovová (Rus.) 6:2, 3:6, 6:0.

Reklama