Hlavní obsah

Brambora, která hřeje. Vítková dovezla štafetu biatlonistek na čtvrtém místě

Praha/Soči
Aktualizováno

Další medailový zářez českých biatlonistů sice v pátek nepřišel, kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková ale bylo po štafetě na 4x6 km přesto spokojené. Finišmanka Vítková totiž dojela na čtvrtém místě s odstupem 46 sekund od bronzového norského kvarteta. Zlato vybojovaly Ukrajinky.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Veronika Vítková (vlevo)

Článek

Trenér Šikola vsadil na prvním úseku na Puskarčíkovou, která se v předchozích závodech prezentovala střelecky v dobrém světle. V pátek ale přesnější muška scházela, třiadvacetiletá reprezentantka na obou stavech dvakrát dobíjela a Soukalová přebírala štafetu se ztrátou 64 sekund na vedoucí Italky.

Soukalová letěla jako vítr

Dvojnásobná stříbrná medailistka ale na druhém úseku jednoznačně naplnila představy a začala z manka rychle ukrajovat. Po bezchybné střelbě vleže odjížděla ze stadiónu pátá a postupně se propracovala až na třetí pozici. Na stojce pak Soukalová také dvakrát dobíjela, třetí příčku ale udržela. Při stíhací jízdě na předávku navíc předjela ještě Rusku Zajcevovou a Landovou vyslala do dalšího boje na druhém místě s odstupem 12 sekund na vedoucí Ukrajinky.

I Landová naplnila papírové předpoklady: solidní běh, horší střelba. Tři dobíjení na položce vleže a dvě rány vedle na stojce znamenaly vyklizení medailových pozic a Vítková se na poslední úsek vydávala jako šestá s odstupem 73 sekund za finišmankou ukrajinské štafety Pidhrušnou.

Vítková pozici udržela, Domračevová útočila marně

Stříbrná medailistka ze smíšené štafety minula dvakrát vleže, osamostatnila se ale na pátém místě a na stojce si i s jedním dobíjením ještě o místo polepšila, protože Kanaďanku Kocherovou postihl střelecký kolaps. A první nemedailovou příčku dokázala Vítková udržet, když v závěru udržela odstup od útočící Bělorusky Domračevové.

Ukrajinky se do čela závodu probojovaly na třetí střelecké položce a vedení již nepustily. Ještě na poslední střelbě ale mohlo dojít k dramatu, Ruska Viluchinová přijížděla se ztrátou pouhých šesti sekund a s Norkou Bergerovou v závěsu. Pidhrušná ale udržela nervy na uzdě, zastřílela čistě a do cíle si přivezla téměř půlminutový náskok na ruskou finišmanku, která zajistila stříbro pro Rusko.

Reklama

Související témata: