Hlavní obsah

Příští metou zlato? Biatlonový šéf byl v Soči ze Soukalové a spol. naměkko

Soči

Každý závod Soukalové a spol. napjatě sledoval z prostoru střelnice, na tvářích české vlaječky. A nezřídka na něm bylo vidět dojetí. Předseda Českého svazu biatlonu Václav Fiřtík zažíval chvíle, o nichž snil po celé dlouhé roky, kdy se svému sportu věnuje.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Biatlonistka Gabriela Soukalová se raduje ze stříbrné medaile v závodu s hromadným startem na 12,5 km v Soči.

Článek

„Člověk je z toho spíš až naměkko, protože tohle jsem nečekal," komentoval obdivuhodný zisk pěti medailí ve sportu, který před Soči žádného svého zástupce na olympijských stupních vítězů neměl. „S Jardou Soukupem jako prvním medailistou jsem vůbec nepočítal," přiznával Fiřtík.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Pak už to šlo jako taková pohádka," popisoval. „Někdo si řekne, že máme hodně disciplín, ale ti sportovci musí všechno objet. Jedou čtyři individuální závody a ještě se ti nejlepší musí postavit na start štafet. U té smíšené jsem věřil, že by to zlato mohlo vyjít. Jenže napadl sníh a Norům se to povedlo," říkal funkcionář. Olympijské zlato tak zůstává další metou, na kterou může český biatlon cílit v dalším čtyřletém období.

„Teď hlavně potřebujeme peníze na mládež a trenéry mládeže," ví Fiřtík. Současná medailová generace navíc ještě může pár let sbírat úspěchy, což platí zejména u žen, kde je nejstarší z olympioniček Veronice Vítkové teprve pětadvacet let. Muži jsou zkušenější, Soukupovi je 31 let, Moravcovi o dva roky méně.

„Se všemi sportovci jsme podepsali smlouvy až roku 2018. U holek je to super, ještě jsem vytipoval nějaké hodně mladé s výhledem na hry v Pchjongčchangu. S klukama se budeme muset trochu poprat, ale třeba Michal Krčmář předvedl ve štafetě dobrý výkon, je tam silný ročník 1995. Budeme na tom pracovat," slibuje svazový prezident.

Reklama

Související témata: