Hlavní obsah

Biatlonistu Moravce přivítal rodný Letohrad. Tolik lidí jsem tady neviděl ani o pouti, žertoval

Letohrad

Biatlonista Ondřej Moravec zavítal ve čtvrtek do rodného města. V Letohradě na Orlickoústecku přivítalo držitele tří medailí ze zimních olympijských her v Soči náměstí plné lidí. "Tolik lidí jsem tady neviděl ani o pouti," žertoval Moravec.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Držitele tří olympijských medailí v biatlonu Ondřeje Moravce přivítaly na Václavském náměstí v Letohradu davy fanoušků.

Článek
Fotogalerie

Majitel dvou stříbrných a jedné bronzové medaile ze Soči prošel od radnice špalírem biatlonového dorostu až na pódium a přivítal jej nadšený jásot a potlesk. "Přišli jsme Ondrovi poděkovat, už v polovině závodu mi bylo jasné, že sahá na medaili," řekla Marcela Holubová z Letohradu.

"Bohužel jsme musely chodit do školy, jinak bychom sledovaly v televizi všechno, nejen biatlon," dodaly studentky Pavla Venclová a Nikola Skalická z Nekoře.

Letohrad je město biatlonu, Moravec byl i členem místního klubu. Místním sportovcům polichotil, prý má tamní klub druhý nejlepší okruh v republice. "Chtěl bych Ondrovi poděkovat, že kupa Čechů i cizinců vytahovala mapy a hledala, kde je Letohrad," dodal starosta Petr Fiala.

Úspěšný sportovec zájem lidí velmi ocenil a také doufá, že se biatlon stane mezi dětmi a mládeží sportem, kterému se budou chtít věnovat.

Vzkazy měl i po zdech

"Já jsem tady měl podporu i předtím, ale teď si myslím, že biatlon začalo sledovat daleko víc lidí. Měl jsem vzkazy před barákem, na zemi, po zdech. Je to krásný pocit, když vidím, že to někomu přinese radost," řekl Moravec novinářům.

Starosta města si ve čtvrtek chtěl nejspíš sportovce k rodnému městu ještě víc připoutat. Daroval mu poukaz na stavební povolení pro výstavbu rodinného domu v katastru Letohradu. Po všech děkováních čekala biatlonistu za velkého zájmu lidí ještě asi půlhodinová autogramiáda.

Biatlonisté vybojovali na zimních hrách pět cenných kovů z celkových osmi a stali se nejúspěšnějším týmem české výpravy. Na předchozích olympiádách medaile dosud nezískali.

Moravec obsadil druhé a třetí místo v individuálních závodech a stříbro vybojoval společně s Jaroslavem Soukupem, Gabrielou Soukalovou a Veronikou Vítkovou ve smíšené štafetě.

"I když je ze závodu s hromadným startem bronzová, cením si jí asi nejvíc, protože je těžké v něm uspět. Startuje tam třicítka těch nejlepších," řekl Moravec.

Reklama

Související témata: