Hlavní obsah

Putin mě objal, žasla Wüstová, lesbická soupeřka Sáblíkové

Ruský prezident Vladimir Putin ukázal světu při setkání s nizozemskou rychlobruslařkou Ireen Wüstovou, která se netají lesbickou orientací, svoji laskavější tvář. A zlatá medailistka z olympijského závodu na 3000 metrů nevěřila vlastním očím.

Foto: David Gray, Reuters

Nizozemská rychlobruslařka Ireen Wüstová se zlazou olympijskou medailí ze závodu na 3000 m. V pozadí stříbrná Martina Sáblíková.

Článek

„Objal mě," vykládala podle ABC News rychlobruslařská hvězda nizozemským médiím po nedělním závodu, v němž jako jediná předčila českou obhájkyni titulu Martinu Sáblíkovou. „Poblahopřál mi a ptal se, zda je při mém pobytu v Rusku všechno v pořádku."

Wüstová je podle serveru švýcarského deníku Blick jednou ze sedmi závodnic homosexuální komunity (tři rychlobruslařky, dvě snowboardistky, běžkyně na lyžích a skokanka na lyžích) startující na olympiádě a první, jež vybojovalo zlato.

Putin naproti tomu stojí za kontroverzním homofobním zákonem o zákazu propagace „netradiční sexuální orientace", který podepsal loni v červnu a proti němuž dlouhodobě protestují aktivisté a ochránci lidských práv na celém světě.

Ruské úřady se však ještě loni na nejvyšší úrovni zaručily, že diskriminační homofobní zákon se nebude vztahovat na účastníky a návštěvníky olympiády a že sportovcům a turistům nehrozí žádné pronásledování. Také Putin opakovaně ujišťoval, že hry v Soči se odehrají podle olympijské charty a zdá se, že svým slovům chce dostát.

„Vážně to vypadalo, že mě rád vidí," pokračovala Wüstová ke svému intermezzu s prvním mužem hostitelské země ZOH. „Pak už musel jít, ale i já jsem ho objala a pogratulovala mu (k bronzu, který získala domácí rychlobruslařka Olga Grafová)," dodala.

Reklama

Související témata: