Hlavní obsah

Česko - Švédsko 2:4Noční můru vystřídala naděje. Češi už ale švédský náskok nezlikvidovali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Karlsson 0 : 1
14. Berglund 0 : 2
21. Zetterberg 0 : 3
25. Karlsson 0 : 4
29. Židlický 1 : 4
31. Jágr 2 : 4
Záznam online reportáže

Soči
Aktualizováno

Strašidelný úvod a pak stíhací jízda. Dvě naprosto odlišné tváře ukázal český hokejový tým v úvodním duelu olympiády s favorizovaným Švédskem. Za stavu 0:4 se Hadamczikův výběr skoro zázračně probral, ale stačilo to jen na dvougólové snížení.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Jaromír Jágr v souboji se švédskou přesilou.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacet minut se zdálo, že českým fanouškům by se hodily pilulky způsobující amnézii. Švédové byli na startu netrpělivě očekávaného duelu skupiny C rychlejší, tvrdší, sehranější a hlavně produktivnější. Od 25. minuty už to byl ale jiný příběh, který dává naději do dalších zápasů.

Samotný začátek přitom ještě nic špatného nevěstil. Hned v první minutě se Češi dostali do přečíslení, ale Jágr puk na Plekance nepropasíroval. Eratův zbytečný faul v útočném pásmu však přišel Čechy draho. Švédové ani nepotřebovali přesilovku, v signalizované výhodě napřáhl od modré Karlsson a Kovářovi, jemuž clonil Alfredsson, propadl puk přes lapačku do branky.

České sestavě se nedařilo čelit fyzické převaze rychlých hráčů Tre Kronor. Barinka si pomohl diskutabilním faulem, když se vrátil z trestné lavice, nestačil včas padnout do Berglundovy rány, která Kovářovi prošla pod rukou - 0:2.

Salák místo Kováře

Na pováženou však bylo, že Češi se prakticky nedostávali před Lundqvista a nic na tom nezměnila ani přestávka. Už po 59 vteřinách druhé části překonal Zetterberg Kováře potřetí (z 10 střel) a nejistého gólmana střídal Salák. Moc dlouho s čistým kontem ovšem nevydržel ani on - od modré opět vypálil výborný Karlsson a puk zastavila až síťka.

Až skóre 0:4 české hokejisty zbavilo křeče. Kouč Hadamczik také reagoval. Stáhnul ze hry Novotného, do hry poslal ke Krejčímu Hemského a Voráčka přesunul k Eliášovi, zatímco Nedvěd se přemístil do čtvrté řady.

Signálem k náporu byla Červenkova šance, kterou ještě likvidoval Lundqvist. Na Židlického petardu pod horní tyčku však nestačil ani předposlední vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL.

Prosadil se i Jágr

Za necelé dvě minuty už to bylo dokonce 2:4, když se z pravé strany s pomocí teče švédské hokejky a Plekancova dotírání před brankovištěm prosadil Jágr. Švédové sice stále tvořili hru, ale jejich další možnosti lapil Salák a ve vzduchu tak visel kontaktní gól.

Mohl ho dát kapitán Plekanec, jenže na startu třetí části v přesilovce namířil do Lundqvista a při hře 4 na 4 také Rozsíval, když švédský gólman naprosto netušil, kde se po střele českého beka ocitl puk. Ohromnou možnost měl v další početní výhodě Hemský, jenže sám před švédskou brankou ještě přihrával do strany....

Nechytil se ani bekhend Kaberleho, který se zjevil před Lundqvistem. Švédové se soustředili na defenzívu, českých šancí přesto přibývalo, Frolíkova rána by měl gólové parametry, kdyby šla o pár centimetrů výš. Dalších tref se ale česká sestava nedočkala. Prospaný začátek už se napravit nezdařilo.

Hokej - muži:
Skupina C:
Česko - Švédsko 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 29. Židlický (Eliáš), 31. Jágr (Plekanec, T. Kaberle) - 11. E. Karlsson (Ekman-Larsson, Steen), 14. Berglund (Ekman-Larsson, Lundqvist), 21. Zetterberg (Landeskog, N. Kronwall), 25. E. Karlsson (D. Sedin, Bäckström). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Southerland - Devorski (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 11.419.
Česko: Jakub Kovář (21. Salák) - Židlický, Z. Michálek, Rozsíval, T. Kaberle, Krajíček, Barinka - Jágr, Plekanec, Červenka - Voráček, Krejčí, Palát - Nedvěd, Eliáš, Erat - Frolík, Novotný (31. Hemský), M. Michálek. Trenér: Alois Hadamczik.
Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder - Steen, Zetterberg, Landeskog - Bäckström, L. Eriksson, D. Sedin - Berglund, Nyquist, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - Silfverberg. Trenér: Pär Marts.
Další utkání skupiny Lotyšsko - Švýcarsko zde.

Reklama

Související témata: