Hlavní obsah

Pikantní souboj o čtvrtfinále. Čeští hokejisté narazí na Slováky, v případě postupu pak na USA

Aktualizováno

O duel s pikantní příchutí je hned na úvod vyřazovací části postaráno. Čeští hokejisté se v úterním kvalifikačním zápase o postup do olympijského čtvrtfinále utkají v Soči se Slovenskem. Rozhodl o tom bodový zisk, který se podařilo uhrát slovenskému mužstvu v neděli proti domácím Rusům.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Čeští hokejisté si o postup do čtvrtfinále zahrají se Slováky.

Článek

V souhrnné tabulce, která se poskládala po skončení základních skupin, totiž obsadilo Česko sedmé a Slovensko desáté místo. O pořadí v této zvláštní tabulce rozhoduje především umístění ve skupině, až po něm počet získaných bodů, skóre, vyšší počet vstřelených branek a posledním určujícím kritériem je postavení v žebříčku IIHF.

První až čtvrtý celek se může chystat rovnou na čtvrtfinále. O postup do něj teď budou 18. února hrát pátý s dvanáctým, šestý s jedenáctým, sedmý s desátým a osmý s devátým. Pro poražené z těchto kvalifikačních zápasů účinkování na ZOH skončí, vítězové budou přiřazeni do čtvrtfinálových klání (19. 2.) proti nejlepšímu kvartetu po základních skupinách, přičemž je jasné, že vítěz duelu mezi Českem a Slovenskem půjde na druhého z té souhrnné tabulky, což bude vzhledem k remíze Kanady s Finskem po základní hrací době tým USA.

Nejlepší celek po základních skupinách Švédsko, které jako jediné na turnaji ještě neztratilo ani bod, se střetne ve čtvrtfinále proti Slovinsku, nebo Rakousku. Obhájci triumfu z Vancouveru Kanaďané změří síly se Švýcarskem, či Lotyšskem. Finsko se utká s vítězem duelu mezi domácím Ruskem a Norskem. Časy jednotlivých zápasů o postup mezi nejlepších osm zatím nebyly zveřejněny. V úterý se hrají tři duely v hale Bolšoj postupně od 9:00, 13:30 a 18:00 středoevropského času, jeden zápas se uskuteční v 18:00 v hale Šajba.

Konečné pořadí pro nasazení:
1.ŠvédskoC13300010:59
2.USAA13210015:48
3.KanadaB13210011:28
4.FinskoB23201015:77
5.RuskoA2311108:56
6.ŠvýcarskoC2320012:16
7.ČRC3310026:73
8.SlovinskoA3310026:113
9.RakouskoB3310027:153
10.SlovenskoA4300122:111
11.LotyšskoC4300035:100
12.NorskoD4300033:120

Česko je nejlepším týmem ze třetích míst, Slováci vedeni českým koučem Vladimírem Vůjtkem jsou naopak nejlepší z celků umístěných na čtvrtém místě v základních skupinách.

Počítali spíš s Lotyšskem

„Počítali jsme spíš s tím, že půjdeme na Lotyše. Slováci byli po překvapivé porážce se Slovinci hodně dole, ale s Ruskem podali obětavý výkon a výborně jim zachytal Laco," tvrdil trenér českého celku Alois Hadamczik, jenž poslední vystoupení Slovenska ve skupině osobně sledoval.

„Přiznejme si, že žádný soupeř by pro vyřazovací zápas nebyl jednoduchý. Když chceme postoupit do čtvrtfinále, musíme porazit toho, kdo nám stojí v cestě. Je mi ale jasné, že souboj se Slováky bude ve všech směrech umocněný tím, že je to derby," přemítal kouč.

Vůjtek: Pokusíme se překvapit

Dojde i na prestižní souboj českých trenérů. „To nechám spíš jako téma pro média, ne až tolik pro mě. Beru zápas se Slovenskem stejně, jako kdybychom hráli s každým jiným soupeřem tady. Před nedělním zápasem jsem s Vláďou Vůjtkem asi půl hodiny mluvil. Ne ale o tom, že bychom na sebe narazili. Oni se spíše báli, že budou poslední a půjdou v osmifinále na někoho ze dvojice Kanada - Finsko," líčil Hadamczik.

Vladimír Vůjtek mluvil o tom, že do souboje s Českem půjde Slovensko v roli outsidera. „Bude to zajímavé pro obě země. Chtěli bychom překvapit jako proti Rusům, kdy remízu po šedesáti minutách bereme jako vítězství," řekl kormidelník slovenského výběru.

Češi potkají Slovensko v klíčové bitvě na velké akci poprvé od prohry v semifinále mistrovství světa v Helsinkách v roce 2012. Na olympijských hrách se obě mužstva utkala dosud třikrát, pokaždé duel skončil českým vítězstvím. V Lillehammeru 1994 to bylo 7:1 v utkání o páté místo, v Turíně 2006 Češi vyhráli čtvrtfinále 3:1 a stejným výsledkem skončil i úvodní zápas turnaje, který obě země sehráli před čtyřmi lety ve Vancouveru.

Dvojice pro úterní osmifinále play off:
Rusko - Norsko
Švýcarsko - Lotyšsko
ČR - Slovensko
Slovinsko - Rakousko.
Nasazení pro středeční čtvrtfinále play off:
Švédsko - vítěz Slovinsko/Rakousko
USA - vítěz ČR/Slovensko
Kanada - vítěz Švýcarsko/Lotyšsko
Finsko - vítěz Rusko/Norsko
Nasazení pro semifinále:
vítěz Švédsko/Slovinsko-Rakousko - vítěz Finsko/Rusko-Norsko
vítěz USA/ČR-Slovensko - vítěz Kanada/Švýcarsko-Lotyšsko

Reklama

Související témata: