Hlavní obsah

Skončily hry dojemných příběhů i tragédií

VANCOUVER

Sedmnáct dnů, které každé čtyři roky poblázní fanoušky zimních sportů po celém světě, je nenávratně pryč. Co ale zůstane navždy v paměti z olympijských středisek Vancouveru a Whistleru?

Foto: Todd Korol, Reuters

Martina Sáblíková se na OH raduje ze zisku zlaté medaile ze závodu na 3000 metrů

Článek

TRAGICKÝ ÚVOD

Ještě Wayne Gretzky a spol. ani nezažehli olympijský oheň a Vancouveru oplakával první oběť her. V tréninku sáňkařů zahynul gruzínský mladík Nodar Kumaritašvili, jenž nezvládl výjezd z jedné zatáček.

NAVZDORY ZRANĚNÍ

Čtyři zlomená žebra a propíchnutá plíce. Ani to nezastavilo slovinskou běžkyni na lyžích Petru Majdičovou. Když těsně před startem olympijského sprintu Slovinka upadla a těžce se zranila, nikdo ani nepomyslel na to, že by do závodu vůbec mohla nastoupit. Ona si však s tváří zkřivenou bolestí dojela pro bronz.

STATEČNÝ BOJ ROCHETTEOVÉ

Většina lidí by se z takové tragédie sesypala a na dlouho schovala před veřejností. Křehká kanadská krasobruslařka Joannie Rochetteová ale pár dnů po skonání své matky přímo ve Vancouveru zvládla před zaplněnou halou Pacific Coliseum krátký program i volnou jízdu a získala bronz. Věnovala ho právě své matce.

KANADSKÁ HYMNA

Nikdy předtím se při vyhlašování vítězů na zimních olympiádách nehrála některá skladba tak často jako ve Vancouveru a Whistleru kanadská hymna. Domácí sportovci pobrali celkem čtrnáct zlatých medailí, což je rekordní sbírka.

SEVEROAMERICKÝ HOKEJOVÝ TRIUMF

Země, kde se hraje nejslavnější soutěž světa, potvrdily svoji nadvládu nad hokejovým světem. Až do finále neporažený tým USA prohrál v boji o zlato s Kanadou, která přečkala těžké chvíle v semifinále se Slovenskem i v závěrečné bitvě se svým kontinentálním rivalem.

KRACH RAKOUSKÝCH SJEZDAŘŮ

Velmoc číslo jedna? To už ve spojení Rakouska a sjezdového lyžování neplatí. Země Franze Klammera či Hermanna Maiera nezískala ve Whistleru ani jedno zlato. To se jí nestalo od druhé světové války.

PORÁŽKA PLJUŠČENKA

Sebevědomý ruský bohatýr měl být zlatou tutovkou, ale obhájit zlato z Turína nedokázal, prohrál těsný souboj s Američanem Lysackem. Cítil křivdu a svému přemožiteli dával najevo, že si podle něj zlato nezaslouží.

SÁBLÍKOVÉ PARÁDA

Z pohledu českých fanoušků ale zůstane Vancouver navždy spojen s famózním vystoupením Martiny Sáblíkové. Dívka ze skromných rychlobruslařských poměrů dokázala ovládnout obě nejdelší trati a zařadit se mezi nejúspěšnější sportovce her.

Reklama

Související témata: