Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Martin Straka

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. V útoku české reprezentace nebude chybět letošní mistr světa z Vídně a šampión z Nagana Martin Straka.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Straka.

Článek

Nevysoký útočník letos ve Vídni získal Straka při čtvrté účasti na šampionátu premiérový titul mistra světa, byl i olympijského triumfu v Naganu v roce 1998.

Plzeňský rodák probíhající ročník tráví v celku NHL New York Rangers, kde společně s Jaromírem Jágrem patří k nejproduktivnějším hráčům. Nejlépe placeného hráče soutěže Jágra ex-plzeňský útočník zásobuje přihrávkami, kterých v úvodních 39 zápasech získal 32. Jezdcům se Strakův třímiliónový roční plat zatím skvěle vyplácí.

Minulý ročník odehrál Straka v mateřské Plzni, v 45 zápasech nasbíral 34 bodů. V závěru sezóny, která pro Lasselsberger skončila již po základní části, jej ale trápila bolavá třísla. Proto dokonce hrozilo, že nepojede na světový šampionát.

Starosti se zraněními

Straka má v posledních sezónách velké problémy se zraněními, ani v jednom z posledních čtyř ročníků neodehrál plný počet utkání. O problémech s třísly byla řeč, v lednu 2004 absolvoval Straka operaci obou kolen. Zdravotní nepříjemnosti odstartovala v roce 2001 zlomenina holenní kosti, kterou si Straka po návratu na led obnovil. Spoluhráč Johan Hedberg mu pak při rozehrávce holí přerazil nadočnicový oblouk, v letní přípravě potom na něj spadla v posilovně 170 kg těžké závaží a jen zákrok spoluhráče Milana Krafta zamezil katastrofálním následkům.

Straka patří k nejodolnějším českým hráčům, jeho zrychlení a zkušenosti jsou cennou devízou především v oslabení. Šikovné ruce a přehled se zase uplatní v přesilovkách, kam je často nasazován. Navíc je vůdčím typem a má respekt u spoluhráčů v kabině.

Zámořskou kariéru útočník zahájil v Pittsburghu, který jej draftoval v roce 1992 v prvním kole jako celkově devatenáctého. Po dvou a půl letech se stěhoval do Ottawy, ale oklikou přes Ostrovany z New Yorku a Pantery z Floridy se do ocelářského města vrátil. V Pittsburghu strávil s přestávkami celkem devět let. Předminulý ročník byl kvůli vysokému čtyřmiliónovému platu vyměněný do Los Angeles, loni v létě jej jako volného hráče podepsali Jezdci z New Yorku.

Reklama