Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Petr Čajánek

Jirka G. NovákSport.cz

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. V útoku by měl být svou důraznou a užitečnou hrou velmi platný Petr Čajánek.

Foto: ČTK

Petr Čajánek v dresu St. Louis Blues.

Článek

Bojovník k pohledání, nezdolný dříč - taková jsou nejčastější přirovnání hokejových odborníků směrem k Petru Čajánkovi. Ve stejném duchu se ostatně rýsovala i jeho kariéra. Čajánek není hráč, který by oplýval obdivuhodným talentem a udivoval technickými finesami, i když také dokáže s pukem báječné věci. Spíše si ale vždy musel všechno vydřít a bojoval hlavně srdcem. Jenže právě pro tyhle vlastnosti jej chce mít každý trenér v týmu.

Dlouho na něj však spoléhali jen kouči extraligového Zlína, jinak zůstával stranou zájmu jak stavitelů národního týmu tak skautů z NHL. Byl sice v širší nominaci reprezentace před mistrovstvím světa ve Vídni 1996, ale do týmu pro šampionát se nakonec nedostal. Poté odehrál v reprezentaci řadu zápasů na turnajích Euro Hockey Tour, na velké mezinárodní akci ale chyběl až do roku 2000.

Český tým pro ZOH 2006
Brankáři:
Dominik Hašek, Milan Hnilička, Tomáš Vokoun
Obránci:
Pavel Kubina, Jaroslav Špaček, Marek Židlický, František Kaberle, Tomáš Kaberle, Filip Kuba, Marek Malík
Útočníci:
Martin Ručinský, Martin Straka, Jaromír Jágr, Milan Hejduk, David Výborný, Václav Prospal, Robert Lang, Petr Čajánek, Petr Průcha, Rostislav Olesz, Aleš Hemský, Jan Bulis, Martin Erat
Trenéři: Alois Hadamczik, Mojmír Trličík a Ondřej Weissman

Na mistrovství světa v Petrohradu se tehdy se spoluhráči radoval ze zlatých medailí a to samé si zopakoval i na šampionátu v Německu o rok později. Až tehdy důrazného forvarda vzali konečně na vědomí i v NHL a mezi posledními hráči jej "milostivě" draftovali St. Louis Blues. S jejich funkcionáři se ale v létě 2001 ještě nedohodl na smlouvě a zůstal ve Zlíně, kde zažil nejlepší ligovou sezónu v kariéře.

Na minulé olympiádě jako jediný bez zkušenosti z NHL

Po skončení ročníku posbíral ceny pro Nejužitečnějšího hráče, Cenu Bóži Modrého od samotných hokejistů a navrch ještě vyhrál anketu fanoušků Hokejová jednička. A jako jediný hráč bez zkušeností z NHL si připsal premiérový start na olympijských hrách  - v Salt Lake City dokráčel s reprezentací do čtvrtfinále, stejně jako na MS ve Švédsku. Čajánkovi se  dařilo a vysloužil si u St. Louis jednocestnou smlouvu.

Povedl se mu vstup do NHL, brzy získal důvěru trenéra a chodil pravidelně na přesilovky i oslabení. Zastavil jej až obránce Anaheimu Višněvskij, po jehož zákroku si na začátku ledna zlomil nohu a dva měsíce strávil na marodce. Po návratu ale patřil znovu k oporám týmu stejně jako v další sezóně. Při výluce v NHL si pak odskočil domů do Zlína, kterému pomohl až do finále extraligy.

Reklama