Hlavní obsah

Miliónová kometa s bleskovým vývojem. Matoušek umazal Slavii část ze své ceny

Kodaň

Počty jsou vcelku jednoduché. Jeho letní přestup z Příbrami vyšel fotbalovou Slavii podle zaručených informací na 40 miliónů korun. Teď Jan Matoušek zajistil sešívaným jediným gólem zápasu tři body v Kodani a za výhru se v Evropské lize vyplácí prémie 570 tisíc eur (přibližně 15 miliónů korun). „Honza vstřelil gól za hodně peněz, takže klubu umazal část ze své ceny,“ vtipkuje trenér Jindřich Trpišovský na adresu dvacetiletého útočníka.

Foto: Martin Malý/SK Slavia Praha

Gól! Jan Matoušek právě rozhodl o výhře Slavie v Kodani.

Článek
Fotogalerie

Původně měl ještě pokračovat v Příbrami na hostování, vzhledem k velké marodce ho však povolali do Edenu okamžitě. A teď nemusejí litovat.

„Před rokem jsem hrál druhou ligu, kam chodilo 500 diváků. A teď jsem svým prvním gólem za Slavii rozhodl zápas Evropské ligy. Prostě pohádka," líčí Jan Matoušek nadšeně.

„Honza si prošel bleskovým vývojem. Ukazuje se, že je schopný prosazovat se svou rychlostí i v takových zápasech," oceňuje kouč Jindřich Trpišovský.

Podzimní kometa české ligy má přitom za sebou hektické hodiny. Ve středu ráno Matoušek boural a odlet do Kodaně stihl doslova na poslední chvíli.

„Šlo sice jen o lehčí nehodu, ale bál jsem se, že odlet vůbec nestihnu. Měl jsem větší nervy než nedávno u maturity. Řešil se už dokonce případný let až v den zápasu, což by však nebylo ono. Nakonec souhlasím s trenérem, který říká, že budu muset bourat před každým zápasem," uculuje se.

Do vínku dostal dva důležité dary

Fotbaloví experti teď budou jistě pitvat otázku, kam až může talentovaný mladík ve své kariéře dojít.

„Má dvě strašně důležité věci, které se nedají naučit. Akceleraci a rychlost a pak výběr místa. Dva dary, bez nichž se špičkový fotbal hrát nedá. Taky spoustu nedostatků, třeba technických, navíc u nás nastupuje na jiné pozici, než byl zvyklý," představuje mladíka trenér Trpišovský.

Matoušek především disponuje rychlostí, jaká se na českých trávnících moc nevidí.

„Navíc má taky základ, co se týká výchovy. Má pokoru a chce se učit. Jde o to, jak rychle dokáže odstranit nedostatky, aby mohl hrát na nejvyšší úrovni. Samozřejmě, ve dvaceti má velký potenciál. Jenže úmrtnost talentů bývá v takovém věku velká," upozorňuje kouč.

Příbramský expres se chopil šance, když se zranili Škoda s Teclem. Mazáci se ovšem uzdravují a pomalu se do týmu vracejí. Otázkou tedy je, kolik prostoru zůstane mladému hrdinovi.

„Záleží na trenérovi. Já doufám, budu nastupovat dál. Myslím, že v zápasech, kdy potřebujeme rychlost, bych mohl být platný," věří si Matoušek.

Reklama