Hlavní obsah

Skandál bobtná! Slova českého obránce spustila v NHL lavinu

Calgary/Praha

Skandál okolo kouče hokejistů Calgary Billa Peterse, kterého nejprve obvinil z rasismu jeho bývalý svěřenec nigerijského původu Akim Aliu a následně si na trenérovo chování z dob společného působení v Carolině stěžoval i obránce Michal Jordán, narůstá. Na stranu českého zadáka se nyní postavil i současný lodivod Hurricanes Rod Brind’Amour, jenž Petersovi v době, kdy k Jordánem zmíněným fyzickým napadáním hráčů mělo dojít, dělal asistenta.

Foto: Profimedia.cz

Michal Jordán v době, kdy pod Petersem nastupoval za Carolinu.

Článek

„K těm dvěma záležitostem, které se teď rozebírají, určitě došlo," reagoval Brind'Amour na slova Jordána, která napsal v úterý na svém Twitteru.

„Kopal do mě, jinému hráči zase během zápasů dával rány pěstí do hlavy. A pak předstíral, že se nic nestalo. Nemohl jsem uvěřit svým očím, k čemu může dojít v nejlepší lize na světě," uvedl obránce, který aktuálně nastupuje v KHL za Chabarovsk, a pro TSN pak dodal, že během jeho působení u Hurikánů došlo hned k několika fyzickým výměnám názorů mezi Petersem a hráči.

Novinář Mark Armstrong nyní přišel s informací, že lídři mužstva i někteří členové personálu o incidentech informovali i tehdejšího generálního manažera Hurikánů a bývalého Jágrova spoluhráče Rona Francise. Přesto k žádným změnám nedošlo. Brind'Amour však tvrdí, že od té doby už k dalším incidentům nedošlo, takže žádné další řešení už prý nebylo třeba.

Bývalý majitel Caroliny Peter Karmanos ovšem nyní prohlásil, že by Peterse v nanosekundě vyhodil, pokud by tehdy měl informace o jeho chování k hráčům. Francis mu ale nikdy nic neřekl.

„Jsem dost naštvaný. A už jsem kvůli tomu Ronniemu (Francisovi) volal. Myslím, že je to právě on, kdo bude muset lidem vysvětlovat, co dělal, když se dozvěděl, že se trenér dopouští takových věci," čílil se Karmanos.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Bill Peters.

Peters kromě toho čelí obvinění z rasismu ze strany bývalého svěřence Akima Aliua. Mělo k němu dojít před deseti lety na farmě Chicaga v AHL, kdy kouč hráči tmavé pleti několikrát nadával do ne*rů jen kvůli druhu hudby, kterou Aliu v šatně poslouchal.

Peters poslal omluvný dopis

Peterse jeho současný zaměstnavatel Calgary dočasně odstavil od mužstva a tvrzení Aliua se vší vážností prošetřuje, jak uvedl generální manažer Flames Brad Treliving. Peters ve středu v otevřeném dopise generálnímu manažerovi vyjádřil lítost a vzal za svá slova zodpovědnost.

„Brade, akceptuj toto jako upřímnou omluvu tobě a celé organizaci Calgary za urážlivá slova, která jsem použil v profesionálním prostředí před deseti lety. Vím, že moje komentáře jsou zdrojem hněvu a zklamání, chápu proč. Přestože to byl jediný incident, kterého jsem hned litoval, beru zodpovědnost za to, co jsem řekl," napsal Peters.

„Prohlásil jsem to v momentě frustrace a neodráží to mé osobní hodnoty. Hned po incidentu jsem se vrátil do šatny, abych se týmu omluvil. Hned jsem toho litoval a omlouvám se každému, koho moje slova negativně ovlivnila," pokračoval Peters. Aliu ale už dříve prohlásil, že se od kouče žádné omluvy nedočkal.

„Jsem si vědom, že neexistuje omluva za slova, která jsou urážlivá. Nechtěl jsem nikoho zneuctít a nebylo to mířené na někoho konkrétního. To se ale nestalo, ta slova bolela a někoho ponížila. Je mi to upřímně líto," sype si Peters popel na hlavu v kauze Aliu. Jordánem zmíněné incidenty z dob společného působení v Carolině ale nezmiňuje.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Trenér Calgary Flames Bill Peters.

Treliving se nechal slyšet, že Petersův dopis bude součástí probíhajícího vyšetřování situace. Aliu se k trenérově omluvě odmítl vyjádřit. Peters se velmi pravděpodobně bude muset setkat i s vedením NHL. Ta ho může potrestat bez ohledu na to, jaký závěr vyvodí v Calgary. Ve hře může být podle uznávaného žurnalisty Elliotta Friedmana suspendace či pokuta až ve výši milionu dolarů s ukončením pracovního poměru.

Ostatní týmy NHL prý mají tlačit na to, aby byl Peters exemplárně potrestaný a situace se zbytečně nenatahovala. Problémem ale podle Friedmana je, že k incidentu s Aliuem došlo v jiné lize (AHL) a k tomu druhému během platnosti jiného kontraktu, než který teď Peters má.

Reklama

Související témata: