Hlavní obsah

Socky z Česka? Švédky si myly ruce, aby od nás nic nechytily, vzpomíná brankářka

Praha

Na vzájemné bilanci to zatím znát není, ale respekt si české reprezentantky podle zkušené brankářky Jany Christianové vydobyly už i u největší florbalové velmoci – Švédska. Právě vítězkám osmi z jedenácti dosud odehraných šampionátů budou Češky čelit ve skupině mistrovství světa, které v sobotu začalo ve švýcarském Neuchatelu. V neděli čeká Christianovou a spol. od 10.30 Lotyšsko (živě na ČT sport), v pondělí právě Švédsko a o den později Slovensko.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Jana Christianová v české brance.

Článek

Devětadvacetiletá Christianová jede už na svůj pátý šampionát, dobře pamatuje doby, kdy pro dominantní Seveřanky byly zápasy s Češkami jen tréninkem na rozehřátí. A také to dávaly patřičně najevo. „Pamatuju mistrovství světa v roce 2009, kdy si Švédky šly po děkovačce umýt ruce, aby od nás něco nechytly,“ vybavuje si gólmanka.

Teď už působí v nejlepší lize světa ve Švédsku kompletní první český útok Eliška Krupnová, Denisa Ratajová, Tereza Urbánková a i reprezentační partie jsou mnohem vyrovnanější.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

🇨🇿 Páté mistrovství světa🏆🏆🏆🏆🏆 #reprezen #ceskyflorbal #37 #florbalchodov #florbalchodovzeny #czechteam

Příspěvek sdílený Jana Christianová (@christik37),Lis 11, 2019 v 5:16 PST

Na vítězství Češky po 33 duelech stále čekají, ale poslední dva zápasy prohrály 6:7 a 5:6 po samostatných nájezdech. „Máme silnou generaci, hráčky v nejlepších ligách, už nás neberou jako socky z Česka, ale jako rovnocenné soupeřky,“ věří Christianová.

Je jednou z pěti hráček, v nichž při cestě do Neuchatelu ožily vzpomínky na dosud jedinou českou medaili z MS, před osmi lety rovněž ve Švýcarsku. Christianová byla na turnaji vyhlášena nejlepší gólmankou.

„Pro mě to letos bude speciální i v tom, že jsem tam dva roky působila, mám spoustu švýcarských kamarádů. Takže je to pro mě takové polodomácí mistrovství,“ hlásí Christianová, která v současnosti hájí branku Chodova.

Ze dvou elitních základních skupin v Neuchatelu postoupí první dva týmy rovnou do čtvrtfinále, třetí a čtvrtý celek čeká předkolo. „Pro nás bude podle mě zásadní zápas se Slovenkami. Ty budou silné, většina hraje v české lize a patří tu k nejlepším. Ty rozhodně nemůžeme podcenit,“ připomíná.

Reklama