Hlavní obsah

Do kin jde dokument o Baníku. Fandové uvidí, co by jindy vidět nemohli, odtajňuje majitel klubu

Fotbalový Baník v příštím roce oslaví 100 let, přicházející významné jubileum si chce připomínat po celou tuto sezonu. Zákulisí klubu, který je fenoménem regionu i celého československého fotbalu, ať už se jeho hráčům daří nebo ne, odhalí dokument Nejlepší u nás!!!, který bude 16. listopadu uveden do ostravských kin.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fanoušci Baníku Ostrava

Článek

„Chtěli jsme, aby vznikl nadčasový film, který bude obrazem toho, jak Baník funguje fotbalově a jaký silný vztah jeho příznivci ke klubu cítí," říká František Suchan, spoluzakladatel projektu Bez frází a producent filmu.

Tříčlenný filmový štáb se stal v sezoně 2020/2021 součástí týmu FC Baník Ostrava. Diváci tak bez příkras a cenzury zažijí atmosféru fotbalové kabiny, nahlédnou i na mši, kterou za Baník světí pan farář Jan Slavík ze Staré Vsi nad Ondřejnicí, prožijí dramatický zápas na Slavii, ve kterém baníkovci mistrovi od třetí minuty statečně vzdorovali oslabení, nebo jako vždy vypjaté slezské derby s Opavou.

Do kin jde dokument o Baníku s názvem Nejlepší u nás!!!Video: FC Baník Ostrava

„Diváci si koupí vstupenku za zavřené dveře. Film ukazuje Baník a všechny lidi kolem něj takové, jací jsou. Stejně jako náš klub je přímý, někdy i drsný, ale to jsme přesně my: Fotbalisté a fanoušci z hornického města. Baník není zrovna nedělní škola, ale srdce tady máme všichni obrovské," připomíná hlavní trenér Baníku Ondřej Smetana.

Pohled za kulisy

Ostrava i kraj se mění, láska k Baníku zůstává. „Je to zajímavý dokument o fungování jednoho z nejznámějších klubů v České republice. Fanoušci i lidé, kteří mají fotbal rádi, se díky němu dostanou do míst, které z tribuny, z novin a ze sociálních sítí nikdy nemohou vidět," majitel klubu Václav Brabec.

„Film vznikl u příležitosti oslav sto let založení klubu, ale rozhodně to není klasický dokument zachycující jen jeho historii. Záměrně jsme se vydali úplně jinou cestou, ukazujeme současný Baník v reálném a necenzurovaném prostředí největších ligových zápasů této doby. Zažijete emoce, které přinášejí sladká vítězství i hořké porážky prolnuté s osobními příběhy jeho fanoušků. Poznáte každodenní dřinu, úspěchy a nezdary sportovců a nahlédnete do duší nejlepších fotbalových fanoušků v zemi. Poznáte rivalitu k soupeřům, která často balancuje na tenké hraně nenávisti, ale ve skutečnosti je postavena na upřímném respektu k nim," říká režisér filmu a fanoušek FC Baník Ostrava Adam Sušovský.

Vstupenky na jednotlivé představení ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovic jsou už nyní v prodeji na www.ticketlive.cz.

Reklama

Související témata: