Hlavní obsah

Milwaukee Bucks se jako první šampioni NBA po pěti letech dostali do Bílého domu

Washington

Basketbalisté Milwaukee byli jako první šampioni NBA po téměř pětileté pauze přijati v Bílém domě. Bucks za jejich letošní triumf ocenil americký prezident Joe Biden, nástupce Donalda Trumpa, za jehož funkčního období byla tato tradice přerušena.

Foto: Scott Taetsch, Reuters

Prezident Joe Biden a hvězda Milwaukee Thanasis Adetokunbo.

Článek

Biden ocenil mistrovský klub za boj proti rasismu a vyzdvihl výkony hvězdy Janise Adetokunba. "Je vám jen 26 let a teprve se rozjíždíte. A ještě úžasnější je, že jste získal titul se svým bratrem, který je tu dnes také. A navíc máte dalšího bratra, který má také prsten. To je tedy rodina," připomněl Biden, že za Bucks hraje také Thanasis Adetokunbo a jejich bratr Kostas vyhrál loni NBA s Los Angeles Lakers.

"Synové žijí sen přistěhovalecké rodiny z Nigérie a poté z Řecka při hledání nových příležitostí. Navzdory potížím nikdy nepřestali snít. Všech pět bratrů se dělilo o jedny basketbalové boty, než se dostali do NBA," dodal Biden. Hlava státu dostala od svých hostů týmový dres se jmenovkou a číslem 46 na znamení toho, že je 46. prezidentem USA.

"Jsme strašně vděčni za tuto příležitost. Zvlášť pro mě, kluka z Atén, syna nigerijských imigrantů je neuvěřitelné, že jsem se dostal až do Bílého domu na setkání s prezidentem Spojených států," řekl Janis Adetokunbo, dvojnásobný nejlepší hráč ligy a nejužitečnější hráč letošního finále.

Dosud posledními šampiony NBA přijatými v Bílém domě byli v roce 2016 Cleveland Cavaliers, které pozval ještě Barack Obama. Jeho nástupce Trump basketbalistům vyčítal aktivismus především v rasových otázkách a kritiku své vlády a tradice na téměř pět let ustala.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.