Hlavní obsah

Nejlepší antidepresivum, které ženy objevily pro tento svět

Kateřina Machová, Libor KalousSport.cz

Emoce, touha, odhodlání, slzy, dojetí. To vše zabaleno do vytouženého balíčku štěstí - začínám běhat, běhám, chci běhat, baví mě to, dychtím po změně. Příběhy žen, kde v pozadí stojí i domácí násilí, rakovina, nemocné děti, ztráta kondice, návrat po těhotenství, obrat života v padesáti letech. Opět startuje Women’s Challenge 2015.

Women´s Challenge 2015Video: Sport.cz

 
Článek

V loňském roce se tohoto projektu, který pořádá RunCzech, v jeho nesoutěžní části účastnilo téměř 4500 běžkyň, které začínaly, připojily se, potřebovaly cíl. Pro rok 2015 bylo vybráno dvacet semifinalistek, které tento týden absolvovaly diagnostiku došlapu, běžecký trénink, zátěžový test, zdravotní kontrolu. Sjely se z celé České republiky. Každá s odlišným příběhem, ale každá s taškou ukrývající běžecké vybavení.

Lehce vytřeštěné pohledy. Co bude, neznámo, nové prostředí. Otázky ‒ dám to, uběhnu test, co o sobě řeknu, jak na mě budou koukat? Zásobník myšlenek sálající z každé přicházející. Oči zkrátka nelžou. Nakonec veškeré pochybnosti padly. Úsměvy a výběh ve Stromovce všechny spojil. Stačilo si jen jít zaběhat.

Patnáct půjde do finále

Jen patnáct vybraných běžkyň se postaví do finálových drah, kde budou následně pod odborným dohledem. Každá finalistka obdrží tréninkový plán, poté se účastní například pražského maratónu 3. května, či červnového půlmaratónu v Českých Budějovicích. Pro první výzva, pro druhou splněný sen, pro třetí překonání životní bariéry ...

„Neříkám, že maratónem vše končí," věří Veronika Zborníková. „Neumím moc poslouchat," přiznává s úsměvem Iva Pondělíková. „Dřív jsem bývala atletka tělem i duší," vzpomíná Kateřina Miclíková na léta minulá. Ta, na která usedl prach zapomnění. „Chci běhat pro běh samotný, chci tak změnit svůj životní styl a věřím, že mi běhání pomůže stát se lepším člověkem," razí zase svůj pohled Tereza Fejfarová.

Všem dává běh naději, vidí možnou změnu k lepšímu. Běh jako lék, přírodní antidepresivum.

Proč ženy začínají běhat? Důvodů je možná více, než si sami myslíte ‒ lepší kondice, redukce váhy, dělat něco pro své zdraví, prevence před nemocemi, radost z pohybu, únik před stresem, společenská záležitost, módní vlna, emancipace.

Obrátit se na víru běhání

Nestačí? Přiložíme. Zde je pár dalších trumfů. Tělo po pohybu vyplavuje endorfiny ‒ hormony štěstí, zlepší se vám imunita, snížíte vysoký tlak, dosáhnete blahodárného vlivu na srdce a krevní oběh, zvýšíte hustotu kostí, lépe se vám bude spát. Dále tu je prevence proti civilizačním chorobám, můžete se zbavit například závislosti na kouření. Velmi důležité je duševní zdraví, pohoda. Dost věcí, které vás mohou obrátit na víru běhání. A české ženy mají co dohánět.

V Česku se staví na start v menším poměru proti zahraničí. Například maratón běhá 21 % českých žen, v Anglii 38 %.

Co říkají další statistiky, vejdete se do nich? Účastnice závodů RunCzech bývá nejčastěji žena ve věku 30 - 35 let, vdaná a s vysokoškolským vzděláním. Ale jde jen o čísla, průměr, na věku nezáleží.

Běháte? Možná právě začnete. Žijete totiž jen jednou.

Zlepšuje vám pravidelný běh náladu?
Ano, je to příjemné
70,7 %
Někdy
5,2 %
Nezkoušela jsem to
18,1 %
Tohle mě nezajímá
6 %
Celkem hlasovalo 1572 čtenářů.

Reklama

Související témata: